Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley slaví 60 let v Crewe novými modely

Dan Vořechovský
Diskuze (41)
Dva tradiční modely v netradičních specifikacích, tzv. “diamantové série”, budou ozdobou oslav automobilky Bentley.

V roce 1946 začala nová éra britské automobilky Bentley pod křídly Rolls-Royce. Po druhé světové válce se výroba přestěhovala do továrny v Crewe. Bentley oslaví svých 60 let moderní historie přehlídkovým turné po Austrálii, Novém Zélandu a jihovýchodní Asii. Představí na něm dva modely, Continental GT Diamond Series Coupe a Arnage R Diamond Series.

Model Continental GT Diamond Series tradičně kombinuje jak sportovní, tak luxusní prvky. Exkluzívní pouze pro tyto verze budou dodávány keramické brzdy, které jsou lehčí a účinnější, než kotoučové brzdy z tradičních materiálů. Druhou novinkou jsou dvacetipalcová čtrnáctipaprsková kola z lehkých slitin, která mají “otevřenou” konstrukci a tak je vidět na nové brzdy včetně černých osmipístkových třmenů vpředu. Produkce bude také exkluzívní, vyrobeno bude pouze 400 kusů pro celosvětovou distribuci.

V interiéru najdeme spíše kosmetické rozdíly v podobě jiného poměru kůže a jiných materiálů, sedadla například nejsou celokožená, ale prošívaná, brzdový a plynový pedál jsou vyrobeny z lehkých slitin, řadicí páka je pak potažena kombinací kůže a chromu. Zvnějšku je možné “diamantovou sérii” Continentalu GT poznat podle unikátních bočních stupaček, značek 60letého výročí a uzávěru palivové nádrže.

Pod kapotou se nachází šestilitrový dvanáctiválec s dvojitým přeplňováním, který podává výkon 411 kW při 6 100 ot./min. a maximální točivý moment 650 Nm při 1 600 ot./min. Motor je spojen s šestistupňovou automatickou převodovkou a pohání všechna čtyři kola s pomocí mezinápravového diferenciálu Torsen. Bentley udává maximální rychlost 318 km/h, ačkoli nezávislé testy ukázaly, že lze s tímto vozem jet i rychleji než 320 km/h. Sprint z 0 na 100 km/h zvládne Continental GT za 4,8 s.

Druhým modelem připraveným při příležitosti oslav šedesátiletého výročí je speciální diamantová edice modelu Arnage R. Těchto vozů se vyrobí pouze 60. Interiéru dominuje dřevo, které je vykládáno speciální technikou symetrického kladení jednotlivých dřevěných vláken. Vykládání trvalo řemeslníkům 65 hodin a tento model obsahuje více dřeva, než jakýkoli vůz Bentley předtím. Druhým dominantním prvkem interiéru je kůže, kterou jsou potažena sedadla a velká část interiérových ploch. Standardními vnějšími prvky jsou 19palcová kola z lehkých slitin se zdvojenými paprsky a také opětovné použití maskota “Flying B”, který se naposledy objevil na modelech T na konci 70. let minulého století.

Arnage R je nabízen s vidlicovým osmiválcem o objemu 6,75 l s dvojitým přeplňováním, který dává výkon 336 kW při 4 100 ot./min. a maximální točivý moment 835 Nm při 3 250 ot./min. Za příplatek je možná i 450koňová varianta tohoto motoru. Se základní verzí zrychlí vůz z 0 na 100 km/h za 6,3 s a dosáhne maximální rychlosti 250 km/h.

Dan Vořechovský
Diskuze (41)
17. 11. 2006 09:06
brzdy
No všechno pochvalné už bylo řečeno, tak jen malý postřeh - dost nechápu, jak tam narvali ty keramický kotouče. Na tý fotce je vidět, že mezi kotoučem a diskem je škvírka opravdu mrňavá, tzn., že ten třmen tam musí snad levitovat... >:D Fakt machrovinka, rád bych to okouk naživo, abych zjistil, jak tam ty třmeny dostali :yes:
16. 11. 2006 16:30
Re: DÉMANT NOCI, DÉMANT DNE
to jsou fámy... i když, kdo ví, "jak" ho koupil...
16. 11. 2006 16:29
Re: DÉMANT NOCI, DÉMANT DNE
>:D 8-s 8-s ;-) >:-[]
16. 11. 2006 13:59
Re: DÉMANT NOCI, DÉMANT DNE
Asi tam někde myje výlohy... 8-s >:D Nebo někomu vymejvá mozek...
Avatar - Pierro
16. 11. 2006 10:15
Šlechtic
Tak pánové, tomuhle říkám krása. Ten interier Arnage je prostě nadpozemsky nádherný sen. Pro mne momentálně nejkrásnější automobilový interier. Jak už poznamenal ZZ - tohle je o něčem jiném, než poněmčený a nabubřelý Phantom, anebo mercedesoidní Maybach. Ještě by to chtělo vyrobit podobnou limitovanou sérii u kabria Azure.... To není auto pro diamantového kovboje (Pitra, Koženého, Krejčíře, Tykače atd...) Tohle je kočár pro aristokrata, který dokáže ocenit ty nádherné intarze a vůni Conollyho křesel. Bravo Bentley, díky Vám za ty nádherná auta. :-) :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: