Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley zvažuje výkonný elektromobil

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská luxusní automobilka je prozatím stále věrná benzinu, ale v poměrně blízké budoucnosti se můžeme dočkat i čistě elektřinou poháněného modelu.

Bentley až doposud představoval jeden z konzervativních pilířů automobilového luxusu. V jeho nabídce figurovaly pouze limuzíny, kupé a kabriolety, ale uvedení modelu Bentayga otevírá nové možnosti.

Nedávno se právě v souvislosti s tímto crossoverem objevily spekulace o příchodu jeho verze se vznětovým motorem pod kapotou, které měl údajně potvrdit jeden z vývojových inženýrů přímo z automobilky.

Nyní britský Top Gear přináší informace, které mají pocházet přímo od generálního ředitele společnosti Wolfganga Dürheimera. Podle jeho slov nyní vedení Bentley vyhodnocuje uvedení dvojice nových modelů. Ty přitom nemají nahrazovat některé ze současných zástupců značky, ale vhodně doplnit a rozšířit její současnou nabídku.

První z těchto možností je derivát Bentaygy s karoserií ve stylu BMW X6, což znamená plynule klesající linii střechy, který má dostat ještě výkonnější pohonnou jednotku a tomu odpovídající nastavení podvozku, vhodnější pro ostřejší svezení na silnici.

Druhou variantou je především díky fenomenální odezvě ze strany samotných zákazníků Bentley produkční provedení konceptu EXP 10 Speed 6. V jeho případě se zvažuje zda jej nenabídnout jako průlomový model do světa alternativních pohonných systémů.

V takovém případě se můžeme dočkat elegantního a zároveň sportovně střiženého kupé s čistě elektrickým pohonem, disponujícím výkony okolo 294 až 368 kW (400 až 500 k). Bentley přitom nemusí začínat s vývojem úplně od nuly, protože může využít zkušenosti automobilky Porsche s hybridy a elektromobil.

Neoficiálně se v případě elektřinou poháněného Bentley spekuluje o možném použití techniky představené v konceptu Porsche Mission E na letošním autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Tento stroj disponuje dvojicí elektromotorů o celkovém výkonu 440 kW (598 k), což je sice mnohem více než má mít elektromobil Bentley, ale to je jen malý detail, protože důležitá je především konstrukce celého pohonného systému.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)