Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Benzin je rekordně drahý, ministr průmyslu přesto navrhuje další zdražení

Aleš Jungmann
Diskuze (102)
Ministr Martin Kuba chce zavést novou daň z ropných produktů.

Zatímco v současné době stát disponuje devadesátidenními strategickými zásobami ropy, v budoucnu se počítá s navýšením rezervy až na 120 dní. Zaplatit to mají dovozci a prodejci pohonných hmot.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba navrhuje na vládě zavedení daně ve výši 140 korun za tisíc litrů ropných produktů či 140 korun za tunu ropných produktů. Fakticky by tak zvýšení rezerv neplatil stát, ale podnikatelé, což by samozřejmě nemělo na výši ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích nikterak pozitivní efekt. Očekává se proto bouřlivá diskuze. Se snížením spotřební daně ministr financí Kalousek nepočítá, mělo by prý negativní dopad na státní rozpočet.

Na pohonné hmoty, podobně jako třeba na alkohol či tabákové výrobky, se vztahuje mimo dvacetiprocentní daně z přidané hodnoty i daň spotřební. V současnosti je daň u motorové nafty stanovena na 10,95 Kč za litr, u benzinů s obsahem olova do 0,013 g/l činí tato daň 12,84 Kč za litr a u benzinů s obsahem olova přes 0,013 g/l 13,71 Kč za litr.

Nyní natankujeme Natural 95 na českých čerpacích stanicích za zhruba 38 korun, nafta je přibližně o korunu levnější. To znamená, že cena jednoho litru benzinu bez daní je necelých 18 korun a tedy z každé koruny zaplacené na benzinové stanici jde státu do kapsy více než polovina.

Aleš Jungmann
Diskuze (102)
19. 4. 2012 10:19
Re: CNG
Tu 70 litrovou nádrž myslíš z výroby nebo druhovýroba? Pokud se jedná o dodatečnou přestavbu, tak 70 litrová nádrž na CNG ti zabere opravdu hodně místa... tak proto... nebo mě přesvědč o opaku.
19. 4. 2012 00:10
Amatéři
Pokud by skutečně chtěli ti naši vládci vyrovnat státní rozpočet, museli by naprosto všechny daně snížit na minimum povolený EU. Narostla by ohromně spotřeba všeho, ekonomika by se rozjela, všechny větší firmy z Evropy by k nám přesunuly svoje sídla. Výběry daní by se prudce zvýšily.
A dneska? Osobně znám už hodně firem, který majitelé vystěhovali do zahraničí, další o tom uvažují. Známí v pohraničí jezdí zásadně pro všechno ven.
V ČR už nakupuje jen ten, kdo nemá jinou možnost. Každý se snaží snižovat výdaje. Takhle se prostě ekonomika nenastartuje. I přes zvyšování daní se každým dalším rokem vybere míň, takže se zase zvednou daně, zase se vybere míň a tak dokola. A skončí to nakonec předlužením a kolapsem jako v Řecku.
A paliva? Vsadím se, že ke konci roku už budou paliva stát kolem 50 Kč/litr. Ta ekonomická sebevražda, kterou nám ti nahoře ordinují bude mít totíž hodně zásadní vliv na inflaci...
Avatar - jenik1
18. 4. 2012 21:28
Ale cena ropy klesá
Když se podíváte na kurzy.cz, tak cena ropy Brent prudce klesá, ale u nás ceny prudce rostou. Nic víc než zlodějna.
18. 4. 2012 18:44
Re: LPG
Vobec nechapem ten vymysel s elektromotormi a hybridmi, len minule som cital clanok, ze vacsina ludi, ktora si kupila hybrid by si ho uz nekupila kvoli vyssej cene, malemu bat. priestoru a hlavne narocnosti udrzby, no uz mi povedzte kto si kupi 5 rocny hybrid a kde s nim budete chodit na servis a aj kvoli tomu ze predpisana spotreba sa nedala dosiahnut

Jedina co z mojho pohladu nie je velmi zahralo LPG do karat je priame vstrekovanie. A uz ked som cital ze aj do benzinov sa bude musiet montovat kvoli Euro6 FAP/DPF filter dakujem pekne.

ale zatial pokial mame este atmo benziny pohodicka :)))) ja mam spotrebu na benzin 3.7 realne kombinovana a nie vymyslena papierova, taku nema ani hybrid
18. 4. 2012 15:46
Re: Průměrné ceny PHM v zemích EU
Situace není růžová pro imigranty. V norsku mají zajímavý postoj vůči imigrantům - sezóní práce jsou placené tak akorát ,aby tam člověk zůstal a pak mohl jet domů, protože na nájem apod. si tam nevydělá. Ani já se nechci přestěhovat do norska. Narodil jsem se jako čech a tím také zůstanu, ono zdrhnout je hrozně jednoduchý.