Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Benzinky se mění, jejich součástí jsou nově i obchody s potravinami

David Bureš
Diskuze (19)
Projekt prodeje s potravinami na benzinových stanicích už zahájil Lukoil s Tescem. Nyní je následuje Shell s Billou.

Už dnes je možné na čerpacích stanicích možné koupit něco k snědku – nabídka není ale veliká a ceny nabízeného zboží navíc bývají vysoké. Situace se ale pomalu mění, benzinky totiž začínají spolupracovat s obchodními řetězci a chtějí nabídnout více zboží.

Formát spojení čerpací stanice s minimarketem se jmenuje stop & shop a řidiči jej mohou znát již z ostatních zemí, rozšířený je například v USA. Formát funguje tak, že zatímco obsluha dotankuje palivo do vozu, jeho řidič v obchodě nakoupí. Palivo i potraviny následně dohromady zaplatí na pokladně. Výhodou pro šoféra je fakt, že tímto nákupem ušetří čas, na rozdíl od jiných obchodů s potravinami je pak minimarket na pumpě otevřen nonstop.

Jako první tento formát na českém trhu zavedly Tesco a Lukoil, když se na stanicích Lukoilu v Bohdalci a Horních Počernicích v květnu objevily obchody značky Žabka. Tato značka je součástí společnosti Tesco Franchise Stores, doposud byla známá svými večerkami.

Součástí sortimentu Žabky na benzinových pumpách mají být vedle čerstvého zboží (pečivo, mléčné výrobky, uzeniny, ovoce a zelenina) i další potraviny.

Po Tescu a Lukoilu rozšiřuje tento formát také Shell, a to ve spolupráci s Billou. První takový minimarket byl otevřen tento týden na benzínce Shell Praha Vídeňská. Ještě během června mají následovat další čtyři takové obchody.

Prodejny řetězce Billa na stanicích Shell mají prodávat zboží za „rozumné ceny.“ Obchody mají nabídnout více než 1.000 položek zboží, mimo jiné i teplé občerstvení. Sortiment má být upravován v závislosti na tom, co řidiči budou v těchto minimarketech nakupovat.

Obchodní řetězce konceptem stop & shop reagují na aktuální nákupní trend zákazníků. Ti totiž aktuálně vyhledávají spíše menší obchody než hypermarkety, protože raději nakupují méně zboží v místě bydliště nebo při cestě domů.

David Bureš
Diskuze (19)
6. 6. 2014 22:00
Re: myti oken
Tak to je spíš o konkrétní pumpě. Ještě jsem nezažil aby obsluha dělala rozdíly podle toho čím přijedu (a je to někdy fakt velký rozpětí). Někdy se staně že tam obsluha prostě není nebo je někde zalezlá a nebo prostě obsluhuje jiný zákazníky. Ale že by zmizeli hned jak přijedu to ne.
Avatar - Dominik.
6. 6. 2014 21:14
Re: Benzinko-sexuál
No, za sebe teda musím říct, že jsem naopak rád, že si na cestách místo předražený bagety (a někde na dálnici v pr... se zkaženou majonézou) můžu koupit májku + pár rohlíků.
6. 6. 2014 21:06
Re: Benzinko-sexuál
No proto tam jdou řetězce ne? Ty si to pohlídaji ;-)
Avatar - rohYpnol
6. 6. 2014 21:01
Re: Benzinko-sexuál
protože na benzince těžko zajistíš obrat zboží tak, abys tam měl stále čerstvé věci a udržel určitý sortiment.
6. 6. 2014 20:54
Re: Benzinko-sexuál
No hele, mě to přijde jako docela dobrý nápad. Když potřebuješ jen koupit na ráno bagetku nebo jogurt, docela to pomůže. Nemusim se táhnout do sámošky a čekat frontu u pokladen, takže proč ne? ;-)