Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Berlín testuje elektrobusy značky Solaris

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Do ulic Berlína na začátku prázdnin vyrazila čtveřice elektřinou poháněných autobusů Solaris Urbino 12 electric.

Dopravní společnost Berliner Verkehrsbetriebe spustila na začátku letošního července testovací program čtyř vozidel Solaris Urbino 12 electric. Slavností zahájení zkušebního provozu na lince 204 proběhlo v depu Indira Gandhi za účasti zástupců dopravního podniku výrobce vozidel i jejich elektrické výzbroje a delegace ze spolkového ministerstva dopravy a infrastruktury i berlínského senátu.

Elektřinou poháněné autobusy mají nejprve jezdit po trase mezi berlínskou technickou univerzitou a vlakovým nádražím Südkreuz s řadou zastávek včetně berlínské zoologické zahrady. V polovině léta má čtveřice elektrobusů přejít z testovacího do pravidelného provozu.

Solaris Urbino 12 electric pro Berliner Verkehrsbetriebe jsou 12,0 m dlouhé, 2,55 m široké a 3,35 m vysoké autobusy s kapacitou až 70 cestujících. Dodavatelem pohonného elektromotoru o výkonu 160 kW je Vossloh Kiepe GmbH, zatímco lithium-iontové baterie s kapacitou 90 kWh pocházejí od Bombardier Transportation.

Trasa linky 204, na níž jsou elektrobusy provozovány je dlouhá 6,1 km a je na ní celkem 18 zastávek. Na konečných zastávkách této linky budou prostřednictvím indukčního dobíjení nabíjeny baterie autobusů a celý proces má trvat okolo čtyř až sedmi minut. Třetí nabíječka systému Primove 200 od Bombardier Transportation je umístěna v již zmiňovaném depu dopravní společnosti Berliner Verkehrsbetriebe.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - romgator
9. 7. 2015 20:54
výzbroj
Škoda že elektrovýzbroj nedodala Škoda.