Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezdomovci pomáhají v Bratislavě cestujícím se zavazadly

redakce AUTO.CZ

Padesátník Laco Kavuliak si oblékl modrý kabát se zlatými knoflíky, nasadil si tmavou čepici a vyrazil na hlavní nádraží v Bratislavě pomáhat cestujícím se zavazadly. Je jedním ze skupinky lidí bez domova, kteří se zapojili do nového projektu na podporu bezdomovců. Jejich úkolem je odedneška nosit pasažérům kufry mezi budovou nádraží a nástupišti.

"Myslím, že je to dobrý nápad a že se to ujme. Budu nabízet odnos zavazadel na perón a od vlaku do budovy nádraží. Řada lidí již služby využila a líbila se jim," řekl ČTK Kavuliak.

Muž, který pochází z chudého regionu Kysuce na severu země, tvrdil, že v minulosti pracoval v automobilce, kde po nemoci ale dostal výpověď. Pak začal jezdit na brigády a prodávat časopis Nota Bene, kterým si lidé bez domova mohou vydělat na ubytování a stravu. "Po padesátce mě už jen stěží někdo zaměstná, zkoušel jsem to. Každý nemá vysokou školu," postěžoval si Kavuliak.

Na nádraží by měl pomáhat zejména starším lidem a ženám. Cestující tam při přechodu od pokladen k většině nástupišť musejí zdolávat schodiště.

S projektem nosičů zavazadel přišlo občanské sdružení Proti proudu, které pomáhá bezdomovcům a které vydává i zmiňovaný časopis. Pro začátek bude sedm nosičů v uniformě bezplatně pomáhat cestujícím tři dny v týdnu po čtyři hodiny. "Na začátku jsme vybrali méně frekventované časy, aby si nosiči na novou práci zvykli. Čeká je nelehký úkol - rozběhnout novou službu a získat si důvěru lidí," uvedla Sandra Tordová, ředitelka sdružení, které bude nosičům vyplácet za jejich služby odměnu.

Později by se měl projekt rozšířit i na dobu rušnějšího provozu. Lidé bez domova tak podle ní mají šanci dokázat, že nemusí být jen odkázáni na pomoc jiných, ale že sami dokážou pomáhat.

Budova hlavního nádraží v Bratislavě a přilehlý areál, které léta čekají na modernizaci, se už dříve staly terčem kritiky cestujících právě kvůli bezdomovcům. Údajně opilé a zapáchající osoby prý zhoršovaly beztak zanedbanou vstupní bránu do slovenské metropole.

Součástí projektu nosičů zavazadel je i pomoc zapojeným lidem bez domova s oddlužením. Stejnou částku, kterou si nosič odloží na splacení svých dluhů, mu sdružení věnuje. Peter Kadlečík z této nevládní organizace připomněl, že řada bezdomovců se nenahlásí na úřad práce, a tedy by si měli sami platit povinné zdravotní pojištění. To ale v mnoha případech prý nedělají. Kvůli tomu jim vzniká dluh a mají nárok pouze na akutní zdravotní péči. "Když se takový člověk zaměstná, tak počáteční nadšení, že má práci, opadne kvůli exekucím," upozornil Kadlečík.

redakce AUTO.CZ