Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečné silnice dětem: lekce druhá

Libor Zezulka
Diskuze (8)
V druhé lekci se podíváme, co říká o dětských zádržných systémech zákon a jak správně sedačku používat. Clive poskytne odpovědi na často kladené otázky.

V první lekci „kurzu“ Bezpečné silnice dětem jsme pojmenovali základní příčiny vysoké úmrtnosti dětí v ČR ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi EU, snad dostatečně barvitě popsali následky nehody v určitých rychlostech bez použití bezpečnostních pásů a nastínili, jaké jsou nejčastější chyby při používání dětských sedaček. V lekci druhé se zaměříme na výběr a správné používání sedaček podrobněji, nejdříve se však podívejme, co říká o dětských zádržných systémech zákon.

V Česku bohužel zákon na děti příliš nemyslí, neboť přikazuje používání dětských zádržných systémů pouze na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. Za zádržný systém navíc považuje i dvoubodový bezpečnostní pás, který děti nejenže nechrání, ale spíše ohrožuje. Vzhledem k tomu, že Českou republiku protíná asi 50 000 km silnic, z nichž pouze několik stovek připadá na dálnice a silnice pro motorová vozidla, měli byste se řídit raději zdravým rozumem. Dětské zádržné systémy používejte vždy a všude.

První jízda

První jízda automobilem nastává pro novorozeně většinou v den, kdy cestuje z porodnice domů. Na tento okamžik musí být rodiče připraveni a uložit miminko do řádně připevněné sedačky obrácené zády ke směru jízdy. Právě tento typ sedačky poskytuje nejlepší ochranu dětem do přibližně devíti měsíců věku. Jakmile dítě vyroste a začne se hlavičkou dotýkat sedáku, je na čase sedačku vyměnit.

statistiky statistiky

I další sedačka, a to do tří let věku, by měla být obrácena zády ke směru jízdy, protože právě takové cestování je nejbezpečnější. V ideálním případě bychom měli zády ke směru jízdy cestovat všichni, ale současná konstrukce vozů s tím nepočítá. Malé děti však takto cestovat mohou. V případě čelní srážky je hlava normálně sedícího cestujícího vržena velkou silou vpřed, následně na hrudník a poté zpět.

Krk dospělého cestujícího značným silám dokáže odolat, křehký krk dítěte nikoliv. Myšlenka přepravovat děti zády ke směru jízdy vznikla v šedesátých letech ve Švédsku v hlavě profesora Bertila Aldmana z Chalmers University v Gothenburgu, jenž se inspiroval sedadly astronautů. Nakonec vytvořil sedačky umožňující rozložení sil působících při nárazu na celá záda.

Díky profesoru Aldmanovi se dětské sedačky obrácené zády ke směru jízdy rozšířily ve Švédsku dříve než v jiných zemích a statistiky naznačují, že jejich používání pomohlo významně snížit počet úmrtí dětí na tamních silnicích. Následující graf vytvořený na základě průzkumu pojišťovny Folksam zachycuje počet úmrtí dětí na 100 000 obyvatel v Německu a Švédsku.

statistiky statistiky

Jestliže sedačku umístíte na přední sedadlo, nezapomeňte deaktivovat airbag, pokud váš automobil deaktivaci airbagu neumožňuje, upevněte zádržný systém na zadní sedadla. V žádném případě nedržte dítě na klíně, fyzikální zákony jsou neúprosné. Nyní přenechám slovo Clivovi, zasloužilé testovací figuríně Volva, aby zodpověděl několik často kladených otázek.

Často kladné otázky

Podle čeho bychom měli vybírat sedačku pro nejmenší děti?

Sedačka musí být vhodná pro váš automobil. Na sedačce by měl být uveden seznam vozů, pro které je vhodná. Jeli váš automobil vybavený systémem Isofix, použijte sedačku pro tento systém.

Na co bychom si měli dát pozor, když kupujeme použitou sedačku?

Úplně nejlepší je koupit sedačku novou, sedačku z druhé ruky nekupujte, pokud není relativně nová. Konstrukce dětských sedaček prošla v poslední době rychlým vývojem a nové sedačky jsou mnohem bezpečnější než starší typy. U starší sedačky hrozí riziko, že prodělala nehodu a má vnitřní poškození. Ujistěte se proto, že sedačka není poškozená, disponuje všemi upevňovací prvky a obsahuje návod k instalaci. Před koupí si sedačku vyzkoušejte ve voze, ne všechny sedačky musí vyhovovat.

Je bezpečné alternativně použit přenosnou postýlku z kočárku vybavenou upevňovacími pásky?

Není. Postýlka by byla upevněna, zatímco dítě v ní ne.

V které části vozu by měla být sedačka instalována?

To závisí na okolnostech. Za nejbezpečnější je považováno zadní místo za spolujezdcem. Pokud se rozhodnete posadit dítě na přední sedadlo, deaktivujte airbag. O jeho deaktivaci informuje většinou

ikona na středové konzole, deaktivaci zkontrolujete i podle polohy spínače.

Představují boční airbagy riziko pro malé děti?

Ne.

Jak dlouho by mělo malé dítě sedačku umístěnou proti směru jízdy používat? statistiky statistiky

Co nejdéle. Jakmile se hlava dítěte začne dotýkat sedadla, je na čase sedačku vyměnit za větší, avšak pokud možno znovu obrácenou zády ke směru jízdy. Fakt, že dítě nemůže sedět se zcela nataženýma nohama neovlivňuje jeho bezpečnost. Na sedačku obrácenou ke směru jízdy byste měli přejít tehdy, pokud bude překročen hmotnostní limit sedačky, nebo jeho hlava začne přesahovat horní okraj sedadla.

Co dělat, pokud dítě nechce v sedačce sedět?

Zastavte a udělejte si přestávku. Novou sedačku vezměte domů a nechte v ní dítě sedět, aby si na ni zvyknulo. Můžete mu ho představit jako jeho křeslo, se kterým si může i hrát.

Závěr lekce v bodech

  • Dětské sedačky používejte vždy a všude
  • Sedačka obrácená zády ke směru jízdy snižuje riziko zranění
  • Použité sedačky mohou být poškozené

Podrobné informace o akci

www.clive-detem.cz

V třetí, poslední části, se zaměříme na děti starší tří let a bezpečné uchycení sedačky umístěné ve směru jízdy. Zároveň se podíváme na problematiku bezpečnostních pásů a těhotných žen. Jezděte bezpečně.

Libor Zezulka
Diskuze (8)