Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bioethanol v Japonsku - ekologičtější jízda ale dražší džus

Aleš Jungmann
Diskuze (24)
Hlavní japonští výrobci džusu plánují zvednout ceny. Důvod? Stále méně citrusových plantáží v Japonsku.

Citrusové plantáže jsou zejména na jihu souostroví, nejvíce na nejjižnějším ostrově Kjúšú. Právě tam v současné době přechází podstatná část zemědělců od pěstování pomerančů nebo grepů k pěstování cukrové třtiny. Ta se využívá k výrobě bioethanolu a protože Japonci si své ovzduší velmi rádi zkvalitní, poptávka po alternativních pohonech je velká.

To ale znamená, že zákazníci v supermarketech si za japonský džus budou muset připlatit a to zhruba o 10%. Litr 100% džusu bude stát průměrně 40 korun.

Podobné aktivity probíhají i v největším státě, vyvážejícím ovocný džus – v Brazílii. Ta v současné době zajišťuje asi 60% světové produkce džusu a podle odborníků se nám zdražování tohoto produktu nevyhne.

Aleš Jungmann
Diskuze (24)
Avatar - Pekelná Micinka
1. 5. 2007 00:04
Re: K článku
Pro kopie od Mitsuoky je stejně škoda benzínu, ať si klidně na ty pomeranče jezdí. ;-) >:D >:D
Avatar - Pekelná Micinka
1. 5. 2007 00:03
Re: K článku
Pro kopie od Mitsuoky je stejně škoda benzínu, ať si klidně na ty pomerančer jezdí. ;-) >:D >:D
30. 4. 2007 23:54
Re: náhodou...
To zase neni az tak pravda, nema sice energeticky index tak vysoko jak ropa - a ani mit nemuze, ale rozhodne alespon ma vyssi nez 1, coz se neda rict o vodiku - ten vic spotrebuje na vyrobu nez pak energie doda. Rozumna kombinace plynu (vydrzi na stovku let nejmin), ropy a ethanolu spolecne s elektrinou napr. z jadra umozni videt jezdit dalsi desitky let k benzinkam. Nejde o to zorat vse u nas, ale obrovske rezervy skytaji zeme byvaleho SSSR, kde s moderni technikou a kvalitnim zemedelstvim muzou byt zdrojem ethanolove energie pulky Evropy.
30. 4. 2007 23:21
Re: Nová cesta
Dlouhý táhlý z kopce miluju :-) :yes:
30. 4. 2007 22:32
Re: náhodou...
Souhlas, ethanol je slepa ulicka. Na jeho vyrobu se spotrebuje skoro tolik energie, kolik se z nej dostane