Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Blog.Auto.cz: GTI píše o osobě blízké

Vitek
Diskuze (248)
Fenomén „osoby blízké“ (připomeňme, že ve skutečnosti se jedná o právo nevypovídat) inspiroval jednoho z našich klíčových diskutérů k sepsání zajímavého komentáře. Souhlasíte s jeho názorem?

Od 19. ledna 2013 se řidiči nebudou moci vymlouvat na osobu blízkou – tak zní nejčastější mediální zkratka legislativní úpravy, která zavede objektivní odpovědnost provozovatele vozidla. „Tiše, takřka polozapomenutá, krčí se osoba blízká někde v rohu našich garáží a čeká na soudný den. Ten nastane devatenáctého ledna příštího roku, tedy dnem účinnosti zákona, který změní právní úpravu provozu na pozemních komunikacích. Tohle samozřejmě tvrdí kde kdo. Je to však opravdu tak? Podívejme se na věc nezamlženým pohledem,“ píše GTI.

Dále se náš blogger, který má právní vzdělání, zabývá otázkou, do jaké miry jde skutečně o výmluvy a do jaké se jedná o důkazní nouzi na straně správních úřadů: „ Nedávnou masáží na toto téma procházel jistě každý řidič, který ve voze poslouchá rádio. Argumentace se koncentrovala do obtížně uvěřitelných tvrzení - že dochází k masívnímu zneužívání institutu osoby blízké a že se řidiči na osobu blízkou před správními úřady vymlouvají. Pravda je taková, že správní orgány vykazují zřetelné procento neodsouzených přestupků, a to nikoliv z důvodů vymlouvání, nýbrž proto, že prostě zjištěný přestupek nedokážou prokázat. “

Řešení, se kterým přišli zákonodárci, označuje GTI za nesystémové a dokonce šokující.

Má podle vás GTI pravdu? Nebo se ve svém hodnocení „osoby blízké“ mýlí? Diskutovat můžete pod jeho příspěvkem nebo rovnou tady.

Vitek
Diskuze (248)
Avatar - Emel
28. 10. 2012 08:25
Re: Nejhorší scénář
Taky už tu jsou tendence k omezení práv exekutorů. Ideální by bylo, kdyby toto vycházelo zevnitř... existuje exekutorská komora, která by sama měla garantovat dodržování nějakého etického minima (s možností hříšníky vyškrtnout ze seznamu exekutorů). Možná na to spoléhali i zákonodárci, nevím...

Já to jako kobercový nálet nevnímám... to, že moje auto parkovalo na chodníku a přijde mi pokuta je ok, to se přece stává i dneska. Rozdíl bude v tom, že dneska tu pokutu zaplatí jen naprosté minimum lidí (ti výjimečně poctiví a nebo kliček neznalí) a to není "fér".
27. 10. 2012 22:35
Re: A co kdyby
Když myslíš >:D
27. 10. 2012 22:31
Re: STOP BULVARIZACII AUTO.CZ
Nemusíš na nikoho donášet můžeš vzít přestupek na sebe ne? Hrdino >:D Ano rychlost a rádoby řidiči opravdu zabijí. Můžeš si vyzkoušet den práce dopravní policie a jsem zvědav kolik hříšníku chytíš za 24 hodin ty přímo na silnici. Blbě kecat umí každej víš ;-\ Kdyby měli lidé alespoň trochu rozumu místo sraček v hlavě nebylo by potřeba policie vůbec.
Avatar - woody-alien
27. 10. 2012 21:24
Re: Nejhorší scénář
To je moc hezké, ale vykládej to těm postiženým. Je to jeden z nejkřiklavějších případů, kdy stát nechává občany napospas zájmovým skupinám (viz. POKÁRÁNÍ exekutora za protiprávní jednání ). Potom se vůbec nemůžu divit, že tentýž občan s radostí využije každou skulinu v zákoně, aby nemusel platit. Aby bylo jasno, nepodporuju vymlouvání se na osobu blízkou. Vyfotili mě celkem dvakrát, dvakrát jsem se dostavil a bez výmluv zaplatil. To, co píšeš v příspěvku o kousek níž plně schvaluji, i já bych byl rád, kdyby se vztahy stát vs. občan dostal na úroveň férového jednání a dobrovolnéhio respektování pravidel. Přesto (anebo spíš právě proto) se moje svobodomyslná (neplést s anarchistickou) duše vzpírá jakémukoliv nařízení, které na dálku čiší pouhou snahou usnadnit si restrikce "kobercovým náletem".

Ale jak píšeš, to je na delší diskuzi.

Avatar - Emel
27. 10. 2012 18:38
Re: Nejhorší scénář
Exekutoři toho nemají se státem moc společného. U nás je to relativně mladá instituce a bude asi ještě chvíli trvat, než se to nějak rozumně usadí.