Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 6 Coupé - první fotografie

Ondřej Láník
Diskuze (118)
Jako první přínášíme oficiální fotografie a informace o novém kupé řady 6. BMW se nezaleklo kritiky a pokračuje v odvážném extravagantním designu...

Špionážní snímky nového kupé BMW řady 6 napovídaly, že se bavorská automobilka zdaleka nezalekla kritiky nového odvážného designu a že kupé bude podobně extravagantní jako velká limuzína řady 7. Další spekulace jsou však už bezpředmětné. Právě totiž byly zveřejněny první oficiální fotografie novinky, která přesně za 2 měsíce oslaví světovou výstavní premiéru na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Směsice sportovního švihu a komfortní jízdy vysokými rychlostmi patřily k prvnímu kupé šestkové řady (vyráběné v letech 1976-1989) stejně přirozeně jako k právě odhalenému nástupci.

První verzí kupé bude model 645Ci s motorem V8 o objemu 4,4 l. Nejvyšší výkon 245 kW (333 k) a mohutný točivý moment 450 Nm při 3600 otáčkách umožňuje snadnou akceleraci z 0 na 100 km/h za 5,6 s a obligátní, elektronicky omezenou maximální rychlost 250 km/h. Přenos výkonu na zadní kola bude obstarávat jedna ze 3 šestistupňových převodovek (manuální, Steptronic nebo sekvenční převodovka SMG). Nechybí moderní řízení citlivé na rychlost jízdy, vyspělá elektronika podvozku – stabilizační systém ESP (u BMW nazývané DSC) nebo Dynamic Traction Control (DTC). Karosérie je vyrobena z hliníku, oceli a plastů, podvozkové komponenty ze slitin hliníku – to vše kvůli nižší hmotnosti a lepším jízdním vlastnostem.

Poprvé je v kupé mezi položkami příplatkové výbavy také head-up-display, tedy zařízení promítající informace z přístrojového panelu přímo do zorného pole řidiče na čelní sklo. Tato technologie pochází z podobných zařízení, která jsou používána ve vojenských stíhacích letadlech. Dále lze objednat panoramatickou skleněnou střechu nebo adaptivní tempomat.

4820 mm délky, 1855 mm šířky a jen 1373 mm výšky jsou základní vnější rozměry charakterizující nové BMW 6 Coupé. 4 osoby mají mít podle výrobce dostatek prostoru pro pohodlné cestování ve velkém stylu. Informace výrobce o velikosti zavazadlového prostoru se zatím omezují na konstatování, že se do něj vejdou dva golfové bagy a náhradní oblek.

Na německý trh příjde automobil koncem roku 2003. Ceny nebyly dosud stanoveny. Šestková kupé dostanou později otevřeného sourozence-kabriolet v uspořádání sedadel 2+2.

Design novinky zřejmě nejlépe posoudíte sami z přiložených fotografií, ale tušíme, že i tentokrát bude diskuze velmi bouřlivá. Poslední příspěvek na téma design nových BMW má zatím v diskuzi 60 příspěvků.

Ondřej Láník
Diskuze (118)