Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW čelí kritice odborů kvůli své personální politice

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
Automobilový průmysl v Německu zaměstnává příliš mnoho dočasných pracovníků. Zejména BMW kvůli tomu čelí ostré a opakované kritice odborů.

Podíl tzv. dočasných zaměstnanců, tedy lidí, kteří pracují v automobilce na dobu určitou, je prý příliš vysoký. Nejedná se navíc o zaměstnance BMW, nýbrž personálních agentur. Podle odborové organizace IG Metall, která se kvůli tomu do vedení mnichovského výrobce pustila, jich je v současnosti plných 11 tisíc. Jejich počet v celém Německu dosáhl 70 tisíc, což je 15 % ze všech.

Automobilka s modrou vrtulí ve znaku tato čísla nepopřela, jen se ohradila s tím, že se snaží pružně reagovat na vývoj na trhu. Myslí si odbory, že se v Mnichově chovají jako novodobí otrokáři, byť zcela legálně? Podle IG Metall by měl počet dočasných pracovníků dosahovat maximálně tří procent. Takto to funguje například u konkurence ve Stuttgartu, management Daimleru uzavřel právě podobnou smlouvu s odbory a zástupci zaměstnanců.

Služeb agentur ale využívá většina automobilek včetně mladoboleslavské Škody (a neplatí to zdaleka jen v tomto odvětví). Najímá přes ně zejména dělníky. V létě roku 2009 jich v podniku pracovalo 700, loni v srpnu již 2.400. To ale není nic proti letopočtu 2008, kdy toto číslo přesahovalo 4 tisíce. Pokud je s nimi firma spokojená, najme je po devíti měsících jako stálé zaměstnance.

BMW.AUTO.CZ: přehled všech článků o vozech značky BMW na auto.cz

V Mladé Boleslavi ovšem žádají i odborníky, které hledají nejen u nás, ale i v zahraničí. Pro ně bylo otevřeno nové náborové centrum, jenž funguje od 23 ledna 2012. V současnosti pracuje v naší největší automobilce 25.800 lidí 37 národností.

Škoda otevřela v Mladé Boleslavi nové náborové centrum

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
Avatar - Sysoj Psojič
22. 2. 2012 01:40
Re: At to napisou na ferovku
Povoz se ve foukané 335i a pak mi mluv o downsizingu :-!
Avatar - Sysoj Psojič
22. 2. 2012 01:39
Re: At to napisou na ferovku
Vzhledem k tomu, jakou sra.čkou jezdíš, chápu Tvůj zaujatý postoj vůči BMW, protože Tě už všechny kromě 116d předjely >:D
Avatar - ManInBlack
21. 2. 2012 21:18
Re: He, odbory.
Ani muže ze závodu, ani haléř ze mzdy! >:-[]
Avatar - ManInBlack
21. 2. 2012 21:15
Co zas?
No jo. Kom...tedy odboráři zas nemaj koho buzerovat, tak se pustili do velké zlé automobilky. Co je jim, kura, do toho, jakej má BMW poměr stálých/dočasných pracovníků?
Vy, kteří odboráře podporujete, si uvědomte, že každé rozumné vedení firmy nastaví mechanismy tak, aby byli pružní a vydělávali. Není odbyt? Sníží se počet kontraktorů, kterým se nemusí vyplácet vysoké odstupné. Je odbyt? Tak se počet zvýší, aby se to stíhalo. No a co?
Jděte radši zase oslavovat vedení Českých drah, jak krásně nepropouštějí a dávají si milionový odměny.
Avatar - ManInBlack
21. 2. 2012 21:11
Re: bojkot
Xawiere, taky OSVČ? >:D