Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i5: Jednou z možností je použití dveří otevíraných vzhůru

Jan Mička
Diskuze (0)
O novém BMW i5 se toho naspekulovalo docela hodně. Nyní se hovoří o možnosti použití vzhůru otevíraných dveří.

BMW v současné době prodává elektromobil i3 a hybridní sporťák i8, že to ale nebude konečná, se ví už dávno. Dalším z řady ekologických modelů by měl být elegantní sedan i5, s určitostí se však můžeme bavit snad jenom o představení na sklonku této dekády.

Je jasné, že vývoj automobilů nezabere pár týdnů, v současné době si proto může BMW stále pohrávat se zajímavými myšlenkami provedení karoserie, konkrétně způsobu otevírání dveří. Vždyť malé i3 zcela chybí středový sloupek, dveře se otevírají od sebe, a i8 je má výklopné nahoru. Co ale vymyslet u i5?

Jak uvádí německý Auto Bild, možností je hned několik. Vzhledem k určení vozu se přímo nabízí klasická čtyřdveřová koncepce jako u běžných sedanů. Jenže v kurzu je také výklopné řešení ve stylu i8, ovšem ne přes přední sloupky, ale rovnou přes podélné střešní nosníky. Jednalo by se o nesmírně náročné a drahé řešení, což až tak úplně nekoresponduje s předpokládanou základní cenou okolo jednoho milionu korun. Něčeho výjimečného se ale nakonec zcela jistě dočkáme.

Jak jsme uvedli již dříve, existuje několik možností pohonu, přičemž u každé z nich figuruje elektromotor a velkokapacitní akumulátor. Pokud BMW nové i5 postaví jako ryzí elektromobil s dojezdem okolo 300-400 kilometrů na jedno nabití, bude se muset mít Tesla na pozoru. Špatná není ani plug-in hybridní varianta s klasickým spalovacím motorem, který by vůz oprostil od závislosti na elektrické síti. Otázkou ale je, o jaký agregát půjde. Přímo se nabízí použití přeplňované tříválce jako u i8, jiné zdroje se však nestydí spekulovat o dvoulitrovém čtyřválci nebo dokonce dvouválci.

Jan Mička
Diskuze (0)