Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i8 Roadster 4 Elements je unikát, který má na sobě šneky i PET lahev

Ondřej Lilling
Diskuze (3)
Umělec Milan Kunc použil jako malířské plátno plug-in hybridní BMW i8 Roadster. Vznikl tak jedinečný exemplář, jehož prodej přispěje k vyčištění oceánů.

Auta a umění k sobě mají velmi blízko. Tím spíše u značky BMW, která už pěknou řádku let nechává zkrášlit své modely známými umělci. Nejnovější projekt je z Česka a jeho pojetí je velmi aktuální. Klade si za cíl upozornit na témata související s ochranou životního prostředí, takže se logicky nabízel model z řady ekologických vozidel BMW i. Už podle názvu BMW i8 Roadster 4 Elements by Milan Kunc vytušíte, že malířské plátno zde ztvárnil plug-in hybridní model BMW i8 Roadster.

Zlatá barva s obsahem 24karátového zlata navazuje na loňský projekt Starlight. Na ni česko-německý umělec Milan Kunc nanesl pop surrealistické vyjádření čtyř základních živlů. Každá část tvoří samostatný příběh, takže podle úhlu pohledu spatříte buď vodu, oheň, zemi nebo vzduch.

Výrazným motivem je obří motýl na kapotě, který reprezentuje element vzduchu a energetické transformace přírodních sil. Na pravé straně se nachází elementy země a vzduchu. Vedle včel a ptáků tak můžete vidět i větrnou elektrárnu, což má reprezentovat rovnováhu v přírodě. Levá strana je ve znamení vody, záď pak logicky znázorňuje oheň. Samotné motivy se opírají o celoživotní dílo Milana Kunce s cílem zamyslet se nad aktuálním stavem naší planety.

Celý projekt má ale mnohem větší přesah - výtěžek z prodeje unikátního modelu bude předán organizaci The Ocean Cleanup, která se stará o čištění oceánů od plastového odpadu. Ještě předtím budete moci speciální BMW i8 spatřit na výstavách, zastaví se i na některých dealerstvích značky či v mnichovském muzeu.

Ondřej Lilling
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - rosi007
3. 3. 2019 19:06
Re: Ekologická přetvářka
To máš pravdu, že jedno pozlacené auto nic neznamená, ale jde o princip. Mě prostě tohle napadlo hned po tom, co jsem viděl fotky a přečetl článek.
Avatar - Hammunasakra
2. 3. 2019 23:17
Re: Ekologická přetvářka
Snad bych chápal kdyby to byla sériová záležitost = to by tvuj argument asi měl smysl = ale u 1 kusu?
Avatar - rosi007
2. 3. 2019 10:44
Ekologická přetvářka
Přetvoření, či spíše znetvoření pěkného sporťáku na cirkusáckou omalovánku krásně reprezentuje především negativní vliv pseudoekologických snah na vývoj dnešních automobilů.

Marnotratné použití základní barvy s příměsí 24 karátového zlata zrovna pro tento projekt mi přijde asi stejně smysluplné jako násilné protěžování elektromobilů, aniž by byly vyřešeny otázky jako čistá výroba elektřiny či recyklace baterií.

Podpora čištění oceánů je samozřejmě velmi záslužná činnost, to nepopírám.