Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW investuje do modelové řady „i“ více než 75 miliard korun

Michal Fokt
Diskuze (0)
Malý elektrický hatchback a i3 a sporťák i8 si u BMW vyžádají do konce letošního roku celkové investice ve výši tři miliardy euro.

Uvažovali jste někdy, na kolik asi přijde vývoj úplně nového automobilu? S poměrně zajímavou informací přišel německý deník Handelsblatt. Uvádí totiž, že BMW do vývoje dvou velmi okrajových vozidel, elektromobilu i3 a plug-in hybridního supersportu i8, investuje do konce letošního roku, kdy budou obě auta dokončena, závratnou sumu 3 miliardy euro, tedy kolem 75 miliard korun.

Informace prý vychází z kalkulace, kterou noviny provedly ve spolupráci s bankou Credit Suisse. Pokud vám tato částka přijde jako nepředstavitelná, pak vězte, že podle Handelsblattu hrubý zisk BMW v loňském roce činil 7,6 miliardy euro, takže rozhodně nejde o sumu, kterou by BMW z dlouhodobého hlediska pocítilo.

A co na to BMW? Jeho zástupce pouze lakonicky prohlásil, že náklady na vývoj obou aut budou "trošku vyšší" a že neví, jak zmíněný deník a banka k těmto číslům dospěly. BMW představí produkční verzi městského malého hatchbacku i3 v září na frankfurtském autosalonu a prodej chce spustit v Evropě, Číně a USA ještě před koncem roku. Supersport i8 bude následovat zkraje roku 2014.

Ačkoli se zdá být pravděpodobné, že projekty i3 a i8 budou ztrátové a vložené investice se vrátí až v dalších generacích dotyčných aut, případně využitím zkušeností v jiných oblastech a modelech, BMW tvrdí, že u obou modelů očekává, že si na sebe dokáží vydělat a to i přesto, že prvotní zájem zákazníků o elektromobily citelně ochladl.

Michal Fokt
Diskuze (0)