Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M4 Cabrio: 431 koní v otevřené karoserii

Michal Fokt
Diskuze (1)
Již popáté přichází nejostřejší trojka s označením M také jako kabriolet, ale poprvé s turbomotorem pod kapotou.

Ani v aktuální generaci nebude chybět slavný znáček M na mnichovském kabrioletu střední třídy. Sice s lehkým zpožděním za sedanem M3 a kupé M4, ale už je zde ta (alespoň z mého pohledu) nejatraktivnější varianta M4 Cabrio, která umocňuje řidičské zážitky o bezprostřední kontakt s okolím.

Po vzhledové stránce se žádné překvapení nekoná, prostě M4 bez střechy, což znamená sportovní bodykit, 18" (na přání 19") kovaná kola, vytažené blatníky, vyboulená kapota, speciální design zrcátek a v kabině dále kontrastní šití, "emková" sedadla, volant, pedály, prahové lišty a dekory. A nekoná se ani co se motoru týče - přeplňovaný třílitr TwinPower Turbo disponuje největším výkonem 317 kW (431 k) a točivým momentem 550 N.m, což kabriu zajistí v kombinaci se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou M DTC zrychlení z nuly na stovku za 4,4 s. Maximum je klasicky omezeno na 250 km/h.

BMW zatím neprozradilo váhu auta, nicméně hovoří o důrazu na snižování váhy. Kapota motoru a přední blatníky jsou vyrobené z hliníku, stejně jako tak mnoho dílů podvozku. Pro zvýšení tuhosti M4 Cabrio na určitých místech používá také díly z karbonu. Za všechny jmenujme třeba hnací spojovací hřídel nebo vzpěru v motorovém prostoru, která váží jen 1,5 kg a zajišťuje výrazné zvýšení tuhosti celé přední části, a tím i další zlepšení přesnosti ovládání a zpětné vazby.

Auto dostalo samozřejmě i specificky naladěné řízení, aktivní zadní M diferenciál a brzdy (na přání keramické se zlatými třmeny), připlatit si lze i za adaptivní sportovní podvozek se třemi volitelnými módy.

Co se tuhé skládací střechy týče, ta má stejně jako u ostatních kabrioletů řady, tři díly a stažení, respektive natažení trvá 20 s, přičemž lze tento úkon provést do rychlosti 18 km/h. Auto bude mít výstavní premiéru na nadcházejícím autosalonu v New Yorku a prodej bude zahájen v průběhu léta.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - Kolouš
7. 4. 2014 11:02
správné proporce
Takhle měla vypadat M4 !!!
Odkaz na minulost.
:yes: