Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M5: Supersedan na okruhu Miramas (video)

David Bureš
Diskuze (0)
BMW zveřejnilo video nové generace M5 (F10), které supersedan zachycuje při testech v jihofrancouzském středisku Miramas.

Nová generace BMW M5 (F10) zavítala v rámci vývoje do jihofrancouzského testovacího centra Miramas, kde jsou testovány i další modely této mnichovské automobilky. Zveřejněné oficiální video navazuje na ta předchozí, která M5 sledovala během zimního testování.

V Miramas byly vyladěny poslední detaily před zahájením výroby M5, jejíž sériová podoba má být odhalena na podzimním autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. V jižní Francii bylo zkoumáno nastavení podvozku, motoru, řízení a převodovky v náročných podmínkách.

Například akcelerace M5 byla testována dvojím způsobem. Nejdřív při zapnutí funkce launch control pro co nejlepší zrychlení, poté s mohutným kouřem od pneumatik. Podle předchozích informací má nová M5 zrychlit z 0-100 km/h za 4,5 s, což je stejná doba jako u konkurenčního sedanu Mercedes-Benz E 63 AMG.

BMW M5 má být použitelné každý den, a tak bylo v rámci testování sledováno také jeho chování v běžných situacích. I díky tomu vůz nabídne širší možnosti nastavení podvozku či převodovky než předchůdce.

Novou generaci M5 bude pohánět vidlicový osmiválec s dvojitým přeplňováním o objemu 4395 cm3. Nejspíš si nakonec zachová výkon 408 kW (555 k) a maximum točivého momentu 680 Nm, jako má dvojice X5 M a X6 M. Stále se ale spekuluje o tom, jaký výkon bude mít motor nové M5. Je možné, že se BMW dostane až ke 441 kW (600 koní).

Síla osmiválce bude na zadní kola posílána přes sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou Getrag označenou M DKG Drivelogic, principiálně známou již z M3.

Maximální rychlost bude tradičně omezena na 250 km/h, bez omezovače by se měla opět dostat k hodnotě 300 km/h. Minulá generace M5 (E60) zrychlila jela až 307 km/h.

David Bureš
Diskuze (0)