Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové BMW M5: 30minutové spy-video

David Bureš
Diskuze (2)
Mnichovská automobilka BMW postupně představuje novou generaci modelu M5, tentokrát na takřka třicetiminutovém videu.

Automobilka BMW zveřejnila téměř třicetiminutové video, které zachycuje zimní testování nové generace M5. Přestože je video plné detailních záběrů, BMW nás stále napíná, testované automobily jsou nadále zakryty maskovací fólií.

Datum ve videu naznačuje, že bychom se nové M5 mohli dočkat 1. května. Některé spekulace ovšem naznačují už možné odhalení v dubnu, a to na autosalonu v Šanghaji. Pro něj automobilka BMW dosud potvrdila pouze premiéry BMW 5 Plug-in Hybrid a nové generace kupé řady 6.

Pod kapotou nové M5 (F10), pracuje dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec o objemu 4,4 litru, který důvěrně znají majitelé modelů X5 M a X6 M. Výkon motoru se má ovšem pohybovat okolo 412 kW (560 k) namísto 408 kW (555 k), kterými disponuje dvojice SUV.

S přeplňovaným osmiválcem spolupracuje sedmistupňová dvouspojková převodovka. Z 0 na 100 km/h má podle prozatím neoficiálních informací nové M5 akcelerovat pod 4,3 s a jeho maximální rychlost bude elektronicky omezena na 250 km/h.

Podle redaktorů britského magazínu Evo, kteří měli čest se s prototypem nové M5 projet, bude možno sportovní sedan nastavit ve třech módech – komfortním, sportovním a samozřejmě módu M-Dynamic-Mode. Jednotlivá nastavení ovlivní řazení, řízení a tuhost tlumičů.

Nová M5 má ve srovnání se svým předchůdcem nabízet komfortnější jízdní vlastnosti, ale zároveň má být schopné udržet i vysoké tempo na závodním okruhu.

Předchozí generace BMW M5 se přestala vyrábět v polovině loňského roku. Pátá generace nabízela vysokootáčkový 5litrový 10válcový motor o výkonu 373 kW v kombinaci se sedmistupňovou sekvenční převodovkou Drivelogic, elektronicky svorným diferenciálem a funkcí Launch Control. Nechyběly nastavitelné tlumiče EDC nebo brzdy z kompozitních materiálů.

Od roku 2005 si našlo majitele na 19 tisíc sedanů. Kombi prodávané od roku 2007 tak úspěšné nebylo, vzniklo pouhých 1025 exemplářů.

David Bureš
Diskuze (2)
1. 4. 2011 00:41
Re: vtipny narust vykonu
hmm, potrebuje niekto viac jak 560 koní?? o čom je vlastne ten tvoj príspevok? :no:
Avatar - S8
31. 3. 2011 21:40
vtipny narust vykonu
No tak nevim, jestli stoji za zminku (nemyslim redakci, ale BMW), ponekud trapny narust vykonu o 5 koni. To je v teto kategorii opravdu vysmech... :no: