Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW plánuje novou továrnu v Mexiku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Mnichovská automobilka postaví svůj nový výrobní závod v Mexiku. Z jeho bran mají nejpozději od roku 2017 vyjíždět nové sedany řady 3.

Dvacet let poté, co BMW odhalilo plány na výstavbu svého prvního severoamerického montážního závodu ve Spartanburgu, je mnichovská automobilka podle serveru Automotive News blízko k rozhodnutí přidat druhou – v Mexiku.

Zdroj přímo z automobilky poskytl serveru informace, podle kterých BMW zvažuje pro stavbu nové výrobní linky sedanů řady 3 čtyři místa v Mexiku. V současnosti mají probíhat jednání s místními úřady o finančních pobídkách nebo daňových úlevách.

Jedním z favoritů na stavbu nové továrny je údajně Svobodný a suverénní stát Querétaro na severu Mexika. Konečné rozhodnutí o místě, kde bude stát nový podnik, má padnout příští rok a výroba se má v novém závodě rozběhnout koncem roku 2016 nebo začátkem roku 2017.

BMW údajně zvažuje, že bude kromě řady 3 v novém podniku v Mexiku vyrábět i novou modelovou řady s pohonem předních kol, jejíž příchod na trh má být naplánován na rok 2017.

V prvních letech po spuštění výroby má být roční produkce mexického závodu mezi 40.000 a 50.000 vozy, což jsou podobná čísla s jakými v roce 1994 zahajoval výrobu závod ve Spartanburgu. Konečná roční kapacita se má pohybovat od 100.000 do 150.000 automobilů.

BMW chce stavět vozidla v Mexiku, protože tato země má obchodní dohody se Severní i Jižní Amerikou a některými asijskými zeměmi. Obchod mezi Mexikem, Evropou a částí Brazílie, Argentinou, Uruguayí a Paraguayí je bez cla.

Přesunutí části výroby řady 3 z Německa do Mexika ochrání BMW před výkyvy měny a to si pak bude moci dovolit expandovat i v ekonomicky problematické eurozóně. Výroba v Mexiku také umožní větší cenovou konkurenceschopnost řady 3 proti Mercedesu třídy C, jehož produkce se má rozběhnout od roku 2014 v podniku ve Vance v Alabamě.

Do Mexika míří i automobilka Audi, která svůj záměr potvrdila na jaře letošního roku. Audi zde hodlá od roku 2016 vyrábět druhou generaci SUV Q5. Místo pro výstavbu nového výrobního závodu značky Audi v Mexiku má být upřesněno později.

BMW v současnosti rozšiřuje svůj výrobní podnik ve Spartanburgu. Do roku 2014 se zde má zvýšit výrobní kapacita na 350.000 vozů ročně. Ve stejném roce zde má být zahájena výroba modelu s označením X4.

V roce 2011 vyrobilo BMW ve Spojených státech 276.065 vozů, což představuje oproti roku 2010 nárůst o 75 %. Generální ředitel BMW of North America Ludwig Willisch uvedl, že v roce 2012 má být v USA vyrobeno přes 300.000 vozů mnichovské značky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - Uhlik
8. 8. 2012 03:19
Re: Koniec automobilového priemyslu v Europe.
Je to prirodzene. EU pracovnik robi malo, chce vysoky plat a automobilka (zamestnavatel) este musi platiti vysoke odvody, dane a hlavne rokovat s odborarmi, ktori postupne pochovaju kazdu jednu firmu.

Za pasom dokaze rovnako muklovat Nemec, Slovak, Mexican alebo aj Cinan. A kedze zakaznikovi je v 99% jedno, kto a kde to auto vyrobil, tak nie je dovod drzat vyrobu/rozsirovat ju v EU.

Na mieste BMW (automobiliek) by sme vsetci boli nuteni spravit to iste.
Avatar - PeterLuk
7. 8. 2012 10:42
Re: Koniec automobilového priemyslu v Europe.
Presne.
Avatar - 3_diamanty
7. 8. 2012 10:29
Re: ok
dnes sa auta vyrabaju uz kdekolvek...... napr nove mitsubishi mirage ( colt ) v thajsku a nikto sa neboji ze by to bolo zle auto ;-)
7. 8. 2012 10:03
Koniec automobilového priemyslu v Europe.
Tak toto je zlá správa pre Európu. Presun výroby do krajín "tretieho sveta" podkopáva už aj tak dosť hlinené nohy europskej ekonomiky. Závody v EU zatvárajú rad za radom, nezamestnanosť stúpa... A všetko je to len za účelom zvýšenia ziskov, ktoré sú následne investované do amerických vládnych dlhopisov a pod. Výborne! 8-s
Avatar - fOE
7. 8. 2012 07:37
Re: ok
hlavne si myslim ze je docela jedno (pro zakaznika) jestli je tovarna treba pro Xka v USA a delaji tam mexicani anebo bude v Mexiku kde budou delat mexicani a dost mozna je stejne povedou manazeri z USA :-) No a BMW jen usetri...