Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW na RETTmobil 2011

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na veletrhu záchranářské techniky RETTmobil 2011 představila mnichovská automobilka řadu vozidel odvozených od sériových modelů.

Od 11. do 13. května probíhal v německé Fuldě 11. ročník veletrhu záchranářské techniky RETTmobil 2011. BMW zde vystavilo trojici vozů s karoserií kombi a stejný počet SUV v úpravách pro zdravotníky a hasiče.

BMW na letošním veletrhu připomnělo, že se vývoji záchranářských vozidel na základě svých osobních automobilů věnuje více než padesát let. V současnosti se již při vývoji nového modelu počítá se zástavbou speciálního vybavení pro specifické účely. Díky tomu lze například majáky a sirény ovládat prostřednictvím rozhraní iDrive.

Manipulaci se speciálním vybavením uloženým v zavazadlovém prostoru usnadňuje nově navržená podlaha, kterou lze vysunout 75 cm za automobil. Při jejím vývoji mysleli inženýři v automobilce BMW i na možnost nehody záchranářského vozu. Konstrukce, na které se podlaha vysouvá za vůz, je proto navržena, tak aby se při nárazu zezadu automaticky zbortila a nepronikla do interiéru, kde by mohla zranit posádku.

Prakticky všechny vozy na stánku BMW na letošním veletrhu RETTmobil 2011 byly v bílé nebo stříbrné barvě, kterou doplňovaly červené pruhy s logy německé záchranné služby Notarzt.

Vozy s karoserií kombi zastupovalo jedno BMW 325d Touring a dvě 525d Touring. Pětková řada zde slavila svou premiéru v záchranářských barvách a proto se představila v provedení pro zdravotníky a pro hasiče. Rozdíly byly v samozřejmě v barevném provedení a záchranářském vybavení.

SUV byla v provedení pro rychlou lékařskou pomoc a návštěvníci veletrhu se mohli seznámit s BMW X1 xDrive23d, X3 xDrive20d a X6 xDrive50i. Posledně jmenovaný model je již tradičním účastníkem RETTmobil a svou premiéru zde slavil již v roce 2009.

Letošního veletrhu RETTmobil se zúčastnilo 388 vystavovatelů z 16 států.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)