Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW ve službách policie: nové hračky pro Semira

Aleš Jungmann
Diskuze (43)
Automobilka BMW představí na nadcházejícím policejním veletrhu v Lipsku řadu novinek, chybět nebudou ani panceřované verze.

Blížící se veletrh policejního zboží GPEC (General Police Equipment Exhibition & Conference) v Lipsku přitahuje řadu světových hráčů. Policejní složky totiž potřebují spoustu vybavení; od oblečení přes vysílačky až po automobily.

A právě svými vozy a motocykly se bude pozornost policejních nákupčí snažit přitáhnout BMW. V konkurenci pěti stovek vystavovatelů představí celkem pět modelů, které by se obecní i státní policii mohly hodit.

Jedním ze žhavých kandidátů pro ochránce zákona je nové BMW řady 3 Touring, pro které BMW nabízí jak maják vhodný i pro dálniční rychlosti, tak další přídavná LED světla. Vůz by proto měl být na silnici po zastavení dobře vidět i za snížené viditelnosti. Zástavba policejní vysílačky je samozřejmostí. Zajímavým a chytrým řešením je možnost ovládat přídavné systémy přímo prostřednictvím ovladače iDrive.

To samé umějí i další modely jako X3, kterou by mohly používat i složky, u kterých se očekává občasné nasazení i mimo zpevněné cesty. Vysloveně do terénu tyto vozy samozřejmě nejsou vhodné, stíhání pachatele přes pole či po polní cestě však s přehledem zvládnou. BMW taktéž zákazníky láká na vysokou zůstatkovou hodnotu vozů.

Na trochu odlišnou notu hrají upravené modely řady 7 a X5. Ty jsou totiž prezentovány v bezpečnostní výbavě Security, limuzína řady 7 dokonce ve verzi High Security. Co to přesně znamená? Zatímco SUV X5 splňuje standard VR4 (je schopno odolat střelbě z krátkých ručních palných zbraní), řada 7 má být vůbec prvním sedanem splňujícím v plném rozsahu mnohem přísnější normu VR7.

Součástí testování je například připevnění dvou granátů HG 85 na střechu i pod vůz, střelbu z pušek M16 či AK-47 z deseti metrů ze všech směrů, výbuch dvou min DM31 AP nebo výbuch nálože pentritu vážícího 12,5 kilogramů ve vzdálenosti čtyř metrů od boku vozu. Vůz částečně splňuje i přísnější normu VR9.

I v Česku jsme mohli využívat služeb vozů BMW, byly totiž součástí soutěže na nové stíhací policejní vozy. Seznam možných kandidátů najdete ve článku Policejní stíhací vozy: Změna parametrů výběru, nabídky do 9. listopadu. Tendr vyhrály vozy Volkswagen Passat.

Aleš Jungmann
Diskuze (43)
Avatar - Mira328i
6. 8. 2012 07:48
Re: semir
Tak jednak těch 66kW to nemá, ta 1,8 měla 77kW a Vstřikování (před 29let), což neměl golf ani v roce 97 další věc je že nepoužívá lanko jako náhon tacho ale je elektronický, takže se ani po letech neklepe ;-) , zadní i přední náprava je nezávislá a používá stabilizátory.
Chtěl si porovnávat jízdní vlastnosti a stabilitu, nejednoduší bude když se v tom svezeš, pak můžeš psát :yes:
Avatar - Mira328i
6. 8. 2012 07:38
Re: semir
dobře, ono to je 51 kW, já vim že na takovým autě se řeší 2kW >:D . Ale oni tam klidně můžou bejt, - hodnoty v tabulkach výrobce sou orientační, každý motor není stejně výkony(rozdíly pár kW sou běžné)...to není teorie ale praxe :-! .
Ono moje auto trávu nežere, žere benzín víš a i když má skoro 4krát větší výkon, je o cca 400kilo těžší a používá širší gumy, tak má jen o cca 2-3 litry větší spotřebu :yes:
Do toho motoru moc nerýpej, pužívá totiž techniku o které se tvému motoru i přes novější datum narození ani nesní ;-) ....např. chladič oleje, proměnné časování ventilů, výfukové potrubí z nerezu s variabilním odporem(výfuková přívěra), sodíkové chlazení ventilů atd...
6. 8. 2012 07:24
Re: semir
...nemyslel ;-) přál bych mu se svézt :-)
Avatar - PlugIN
5. 8. 2012 21:13
Re: semir
No v Německu žije 7 000 000 turků takže je jich dost. Ale stále i dalších 70 000 000 Němců tak to tak špatné do budoucna s Bavorama a Meďákama nebude. >:D
Avatar - PlugIN
5. 8. 2012 21:11
Re: semir
Kamarád má e30-ku a chlapče, to auto smázne na okresce i dnešní Audiny naprosto s přehledem. Nemluvě o třívalcích s pomocným 4 válcem.