Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW změní svého šéfa, jaké jsou jeho hlavní úkoly?

David Bureš
Diskuze (2)
BMW sice zůstává největší luxusní automobilkou světa, jeho konkurence jej ale v prodejích dohání.

Novým předsedou představenstva automobilky BMW se v květnu 2015 stane dosavadní šéf výroby Harald Krüger. Jeho hlavními úkoly jsou udržet vysokou profitabilitu výroby a zůstat největší luxusní automobilkou světa.

Krügerův předchůdce Norbert Reithofer bude znám především sázkou na úsporné modely sdružující se v rámci divize BMW i. Takové vozy ale mají na celkový objem produkce minimální podíl, za prvních jedenáct měsíců BMW prodalo jen 13.849 exemplářů i3 a 1.129 kusů i8.

V prodejně mnohem zajímavější oblasti – v nižší střední třídě – naopak BMW trochu ujíždí vlak. Audi v tomto segmentu nabízí tři karosářské verze A3, Mercedes prodává dokonce čtveřici kompaktních aut, ke kterým na jaře 2015 přibude ještě stylové kombi CLA Shooting Brake.

BMW aktuálně nabízí v nižší střední třídě jen řadu 1, která kvůli svému pohonu zadních kol a z toho vyplývající menší kabiny není pro některé zákazníky dostatečně atraktivní. Řada 2 pak nabízí sportovní kupé a kabriolet, které nejsou zrovna tahákem prodejů, a MPV, které pravověrní fanoušci značky zatracují. Naopak kompaktní sedan, o který je na mnohých trzích ohromný zájem, zatím v nabídce BMW chybí. Tento chybějící článek se Krüger rozhodně bude snažit napravit.

Z hlediska image bude BMW muset nabídnout opravdu důstojného nástupce řady 7. V oblasti luxusního segmentu nyní boduje Mercedes-Benz se svojí třídou S, která doslova drtí konkurenci. Nová sedmička přijede v příštím roce a zřejmě nabídne širokou armádu asistentů, aby se S-Klasse vyrovnala.

O příchodu Krügera na pozici předsedy představenstva BMW se interně tušilo již několik let. Jednou z alternativ Krügera byl Herbert Diess, nyní již bývalý šéf vývoje mnichovské automobilky. Diess ale v příštím roce odejde k VW Group, kde se stane šéfem značky Volkswagen.

Hlavním důvodem na pozici šéfa BMW je věk dosavadního předsedy představenstva Norberta Reithofera. Tomu bude za dva roky 60 let, což je věk, kdy top manažeři mnichovské značky odcházejí do důchodu.

David Bureš
Diskuze (2)
18. 12. 2014 22:25
Re: .
S takovým úspěchem se může jít sedmička maximálně vyfotit, dokud to nejsou schopni zákazníci ocenit v prodejích...
ps: ten srovnávací test jsem nečet, ale já bych při nákupu volil třídu S. Což ale nešokuje, takových je víc...
Avatar - lordlord
16. 12. 2014 17:25
.
v autobildu stará sedma nové esko vždy porazila