Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Boj o odbory u Volkswagenu ve Spojených státech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zaměstnanci v automobilce Volkswagen AG v Chattanooga, Tennessee, se snaží vytvořit odborovou organizaci, která bude zahrnovat agenturní i stálé zaměstnance, jako konkurenci odborům Local 42 založeným organizací United Auto Workers minulý měsíc.

Mike Burton, jako jeden z odpůrců UAW, řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters, že navrhované místní odbory v podniku VW Chattanooga budou první kapitolou Americké rady zaměstnanců (ACE). Nová odborová organizace bude fungovat jinak než UAW, která dle jeho slov, poškozuje konkurenceschopnost amerických automobilek, jejichž odbory jsou sdruženy v jedné organizaci.

Mike Burton, který před šesti měsíci pomáhal porazit úsilí UAW zastupovat agenturní pracovníky VW Chattanooga, řekl agentuře Reuters, že doufá, že nový svaz donutí VW uspořádat další volby určující, která z organizací je agenturními zaměstnanci upřednostňována.

Burton řekl, že on a jeho spolupracovníci shromažďují 108 podpisů na petici na podporu ACE. Doufá, že získá dostatek podpisů, aby ukázal VW, že jeho odbor má v továrně širokou podporu.

Gary Casteel z UAW, sdělil agentuře Reuters, že nevidí velkou šanci na úspěch Burtonovy organizace, protože v Local 42 je již přihlášeno více 700 z 1500 zaměstnanců. Neřekl však, zda je jich přihlášeno více než 750, což by pro UAW znamenalo většinu a tudíž vítězství.

Zaměstnanci VW Chattanooga musí být v USA zastoupeni odborovou organizací, aby mohli mít zastoupení v celosvětové podnikové radě VW, kde mají kromě nich své zástupce všechny podniky koncernu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)