Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Borgward má nového ředitele od Daimleru

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (18)
Bývalý předseda a generální ředitel společnosti Daimler pro severovýchodní Asii byl jmenován novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Borgward Group AG.

Německá značka Borgward se připravuje na svůj návrat mezi výrobce osobních automobilů a pro realizaci svých ambiciózních plánů potřebuje schopné a zkušené specialisty. Jedním z nich je i Ulrich Walker, který má schopnosti i bohaté zkušenosti.

Absolvent strojního inženýrství na stuttgartské univerzitě během své pětatřicetileté kariéry pracoval na vedoucích pozicích ve výrobě, marketingu, plánování produkce, řízení kvality, prodeji i poprodejních službách.

V letech 2000 až 2004 byl Ulrich Walker členem představenstva Mitsubishi Motor Corporation a byl zde zodpovědný za výzkum a vývoj, výrobu, plánování produktů a zadávání veřejných zakázek.

Od roku 2004 do roku 2006 pak byl prezidentem a generálním ředitelem značky Smart a zároveň členem představenstva Mercedes Car Group. V této době Ulrich Walker stál mimo jiné za uvedením Smartu na severoamerický a čínský trh.

V letech 2006 až 2013 byl Walker předsedou a generálním ředitelem společnosti Daimler pro severovýchodní Asii. Během těchto sedmi let byl zodpovědný za upevnění pozice značky Mercedes-Benz v Číně, Hongkongu, Macau, Tchaj-wanu a Koreji.

Nyní je Ulrich Walker novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Borgward Group AG a bude mít na starosti globální operace a realizaci dlouhodobé strategie pro marketing a rozvoj značky. Zároveň bude dohlížet na výzkum a vývoj, výrobu a prodej.

Ulrich Walker v oficiální zprávě svého nového zaměstnavatele uvádí, že je přesvědčen, že Borgward získá zpět své místo v mezinárodním automobilovém průmyslu.Značka s hlavním sídlem i vývojovým centrem v Německu má podle jeho slov nabídnout širokou škálu produktů v prémiové kvalitě.

První nový model značky Borgward se má představit již na letošním podzimním IAA ve Frankfurtu nad Mohanem. Novinka má představovat SUV, které se svým pojetím i velikostí má přibližovat současnému Mercedes-Benzu třídy M.

Ženevský autosalon pořádaný počátkem března roku 2016 se pak má stát místem světové premiéry druhého sériového modelu značky Borgward, o jehož zařazení, velikosti nebo podobě prozatím nepadla ani zmínka.

Vedle těchto informací Karl-Heinz Knoess, prezident Borgward AG, v rozhovoru pro britský Autocar již dříve zmínil i techniku připravovaných modelů. Řeč samozřejmě nebyla o konkrétních údajích, ale Knoess potvrdil, že Borgward bude využívat vlastní modulární platformy i kompletní paletu vlastních zážehových, vznětových i hybridních pohonných jednotek.

V souvislosti s platformami a motory padla i zmínka o plánovaném zaměření Borgwardu, jehož nové modely mají na trhu mířit někam mezi vozy koncernu Volkswagen a prémiové značky, jako jsou BMW nebo Mercedes-Benz. V případě druhé jmenované pak Knoess uvedl, že Borgward rozhodně nebude sdílet techniku s některou s mainstreamových značek jako je Renault.

Hlavní sídlo Borgward AG má být ve Stuttgartu, ale umístění výrobního závodu prozatím odhaleno nebylo. Jisté je, že se firma nemůže vrátit do původního výrobního podniku v Brémách, který zakoupil Mercedes-Benz a vyrábí zde své vlastní modely. Spekulace o spolupráci s firmami Valmet nebo Magna-Steyr pak popřeli samotní zástupci Borgwardu.

Zároveň ovšem uvádějí, že v roce 2020 chce Borgward vyrábět okolo 800.000 vozů ročně a za dalších pět let to má být již dvojnásobek tohoto počtu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (18)
24. 5. 2015 21:37
Re: Spomienka na detstvo
Vážení, ešte keby ste vedeli vymenovať aspoň jedno socialistické auto tých čias, ktoré by tú metalízu malo. Spartak,Octavia, Felícia, Š-1000, Tatra 603, Wartburg, Trabant, Moskvič, ani Volga o takom niečom nechyrovala. Ba ani Ford Cortina v tých časoch u nás s metalízou nebehala. Takže ten bycykel si dobre opatruj, môj galuskový Favorit z 1971 mal tiež metalízu a čo ako?
23. 5. 2015 09:56
Re: Spomienka na detstvo
Bicikel Pionier nemohl mít jinou barvu.Já mám starý magnetofon a čuduj sa svete Sonet duo taky z té doby měl modrou metalízu.K tomu ještě bytelnou bakelitovou rukojeť :yes:
23. 5. 2015 09:51
Re: Spomienka na detstvo
Bol, tak ako Borgward.
P.S. Ja mám doma stále bycikel Pionier - asi tak z roku 1964.
A čuduj sa svete, má červenú metalízu.
22. 5. 2015 23:00
Spomienka na detstvo
Keď som bol žiakom ZDŠ, v r.1964 k nám pricestovali vzdialení príbuzní z NSR. A predstavte si, že to auto bola strieborná metalíza, už vtedy, keď u nás vychádzali na trh nové Š-1000. A to auto, ten strieborný skutočný krásavec bol Borgward Isabella. Dodnes si pamätám ten názov, a aj farebné fotografie pred autom ešte máme. Darmo, Kodak bol skutočne kvalitnou značkou.
22. 5. 2015 19:52
Re: Neuvěřitelné příběhy barona Prášila....
Že vraj vlastné platformy, vlastné motory, ... + fabrika, preplatený menežment = fiasko! ;-)