Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Borgward má smělé plány

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
Německá značka Borgward se připravuje na svůj návrat mezi výrobce osobních automobilů a hodlá se stát plnohodnotnou konkurencí pro zavedené evropské i asijské značky.

Poslední nový Borgward vyjel z automobilky v německých Brémách na počátku šedesátých let a na ženevský autosalon se tato značka v letošním roce vrátila po více než půlstoletí. Její stánek ovšem nenabídl novotou vonící modely nebo koncept, odhalující blízkou budoucnost, ale lákal k sobě prostřednictvím pečlivě zrenovovaného modelu Isabella Coupé z posledních let jeho produkce.

Zástupcům nové společnosti Borgward AG přesto nechybí optimismus ohledně značky vstávající z mrtvých. Vedle neustálého připomínání minulosti, v níž figurují na svou dobu moderní vozy a skutečnost, že v dobách největší slávy pracovalo pro Borgward přes 23.000 zaměstnanců, se objevily i první konkrétnější informace o plánech pro budoucnost.

Tu úplně nejbližší má představovat letošní podzimní IAA ve Frankfurtu nad Mohanem. Právě na tomto autosalonu hodlá Borgward představit svůj první sériový model od šedesátých let. Novinka má představovat SUV, které se svým pojetím i velikostí má přibližovat současnému Mercedes-Benzu třídy M.

Ženevský autosalon pořádaný počátkem března roku 2016 se pak má stát místem světové premiéry druhého sériového modelu značky Borgward, o jehož zařazení, velikosti nebo podobě prozatím nepadla ani zmínka.

Vedle těchto informací se Karl-Heinz Knoess, nový prezident Borgward AG, v rozhovoru pro britský Autocar zmínil i o technice připravovaných modelů. Řeč samozřejmě nebyla o konkrétních údajích, ale Knoess potvrdil, že Borgward bude využívat vlastní modulární platformy i kompletní paletu vlastních zážehových, vznětových i hybridních pohonných jednotek.

V souvislosti s platformami a motory padla i zmínka o plánovaném zaměření Borgwardu, jehož nové modely mají na trhu mířit někam mezi vozy koncernu Volkswagen a prémiové značky, jako jsou BMW nebo Mercedes-Benz. V případě druhé jmenované pak Knoess uvedl, že Borgward rozhodně nebude sdílet techniku s některou s mainstreamových značek jako je Renault.

Hlavní sídlo Borgward AG má být ve Stuttgartu, ale umístění výrobního závodu prozatím odhaleno nebylo. Jisté je, že se firma nemůže vrátit do původního výrobního podniku v Brémách, který zakoupil Mercedes-Benz a vyrábí zde své vlastní modely. Spekulace o spolupráci s firmami Valmet nebo Magna-Steyr pak popřeli samotní zástupci Borgwardu.

Zároveň ovšem uvádějí, že v roce 2020 chce Borgward vyrábět okolo 800.000 vozů ročně a za dalších pět let to má být již dvojnásobek tohoto počtu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
Avatar - Barrichello
9. 3. 2015 09:24
Re: Vzdušné zámky
Tak počet prodaných aut který si malují je nesmysl, ale vyvinout vše sám se dá, pokud mají čínani dost peněz, jako že obecně mají....Stačí najmout tým odborníků a postavit továrny nebo najmout(koupit) nějaké uzavřené
7. 3. 2015 23:02
Vzdušné zámky
Na jedné straně je velice sympatické, že se dědic tradic zaniklé značky snaží o její vzkříšení, ale každému, kdo něco o současném automobilovém průmyslu ví, je jasné, že ty plány jsou naprosto nereálné. Vývoj nového auta je v dnešní době tak strašně drahý, že se o platformy dělí i několik značek, ale Borgward chce vyvíjet vlastní platformy i motory!!! No a co se týká těch výrobních počtů, jejich růst během pár let, to snad ani nestojí za komentář... ;-\ :-O :no:
7. 3. 2015 22:47
Je
Jedno co si myslíme, ale každá zpráva o nově vznikající automobilce je dobrá zpráva.
Avatar - euro89
7. 3. 2015 21:13
Když čtu ty plány...
...tak si říkám, že Marchionne má velkou konkurenci. >:-[]
7. 3. 2015 18:14
To sú teda optimisti
Bez fabriky, zatiaľ bez predstavenej techniky alebo akéhokoľvek konceptu, ale už o 5 rokov chcú vyrábať 800 000 automobilov ročne. >:D No zaujímavé teda. Ináč ak si ich nové modely vezmú inšpiráciu z minulosti čo sa týka prednej masky, neprajníci Renaultu prídu o argument o p...ohlavnom orgáne na aute. >:D [odkaz]