Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bosch eClutch: Spojka-by-wire

Aleš Jungmann
Diskuze (40)
Méně obratní majitelé vozů s manuální převodovkou by měli zbystřit: Bosch představil elektronický spojkový pedál.

Klasická spojka je u manuální převodovky s levým pedálem spojena hydraulickou vazbou, takže řidiče nic neuchrání před nechtěným zhasnutím motoru. Společnost Bosch přichází se zajímavým konceptem „poloautomatu“, tedy přesněji řečeno s plně elektronicky ovládanou spojkou.

Absence mechanické vazby se v 21. století nemusíme bát, ostatně nejen u ovládání moderních dopravních letadel, ale třeba i u pedálu akcelerátoru v autech je nepřítomnost mechanického spojení už řadu let běžná. A kromě několika málo přešlapů (nejznámější je ten automobilky Toyota) si není nač stěžovat.

Elektronická spojka v praxi nejen zabrání nechtěnému zhasnutí motoru při neopatrném rozjezdu (či při nevyřazení v průběhu zastavování), dovolí vám i pohodové popojíždění na jedničku v dopravních zácpách, protože na levý pedál můžete v klidu zapomenout. Výrobce navíc udává, že díky „optimálním rozjezdům“ a „plachtění“ ušetříte až 10 procent paliva. Po dotyku pedálu brzdy by auto mělo začít klasicky brzdit motorem.

A ještě další výhoda elektronické spojky: díky ní budete moci mít full-hybrid, tedy hybridní vůz schopný jízdy pouze na elektrický pohon, s manuálním řazením. V současné době je přechod z benzinového na čistě elektrický pohon možný jen u automatických převodovek.

Je elektronická spojka správným krokem? V případě vyřešení problému s příjemnou zpětnou vazbou pedálu zbývá ještě jeden problém: sportovní vozy. I u nich by však inženýři mohli přijít se zajímavým řešením, ušitým na míru. A manuál s launch-controlem zní zajímavě.

Aleš Jungmann
Diskuze (40)
2. 9. 2013 08:03
Free-tronik
A proc automatickou spojku s pedalem, proc ne zrovna toto: [odkaz] ?
1. 9. 2013 12:10
Re: Ach jo...
Blbost. I "ovce" kolikrát jezdí líp než někteří "řidiči".
1. 9. 2013 11:18
Re: Pamatuji si na takovou spojku
To je hydraulický systém
Avatar - euro89
1. 9. 2013 09:37
Re: by wire vs. mechanika
To protože Novinky v praxi fungují jako diskuzní fórum KSČSSD. >:-[]
Avatar - euro89
1. 9. 2013 09:34
Re: by wire vs. mechanika
Pod první dvě věty příspěvku se klidně podepíšu. :yes: