Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Boxerský šampion Mayweather prodává svůj luxusní sporťák. Existují jen dva kusy!

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Do automobilové sbírky Floyda Mayweathera patří mnoho krásných aut těch nejprestižnějších značek, avšak jen jeden kousek je tak moc unikátní. A právě ten se boxer rozhodl prodat.

Kontroverzní boxer Floyd Mayweather má košatou sbírku luxusních vozů, nechybí značky Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce nebo Bugatti. Mezi nimi najdeme také supersport Koenigsegg CCXR Trevita z roku 2010, jenž svou unikátností všechny ostatní vozy převyšuje. Proč? Švédský výrobce stvořil pouze dva kusy a boxer vlastní jediný, který byl postaven pro Spojené státy.

Koenigsegg měl původně v plánu tři exempláře, avšak pro náročnost výroby vznikly jen dva kousky. Zatímco „běžné“ modely byly tvořeny z klasických uhlíkových vláken, karoserie vozů Trevita byla speciální technologií pokryta vlákny s diamantovým povrchem.

Srdcem sporťáku je 4,8litrový celohliníkový osmiválec se dvěma kompresory, poskytující výkon 749 kW a točivý moment 1.080 N.m. Jednotka se páruje se šestistupňovým automatizovaným manuálem a s prázdnou nádrží váží tohle auto pouhých 1.280 kilogramů.

S robustním motorem v lehkém těle zrychlí z klidu na stovku za 2,9 sekundy, na dvojnásobek potřebuje 8,7 vteřiny. Pokračovat lze až na maximální rychlost přesahující 400 km/h. O zastavení se starají uhlíkovo-keramické brzdy na přední i zadní nápravě. Zrychlení na 300 km/h a následné zastavení trvá 25,5 sekundy, při akceleraci na 200 km/h pak vůz stejnou disciplínu zvládá za 13 vteřin.

Pořadatelé aukce Mecum Auctions, kterým Mayweather svůj vůz poskytl, si netroufají odhadnout, za jakou cenu se tento vzácný kus může vydražit. Slavný boxer za něj před sedmi lety utratil 4,8 milionu dolarů (v přepočtu více než 107 milionů korun) a za jeho volantem absolvoval pouhých 3.133 kilometrů. Částku se dozvíme mezi 16. a 19. srpnem, kdy bude akce v Monterey probíhat. Vzhledem k vzácnosti automobilu a prestiži prvního majitele jistě půjde o jeden z nejdražších Koenigseggů pod aukčním kladívkem.

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
24. 7. 2017 11:55
Re: zapojit mozek dá asi moc práce...
jak již píše flepper... autor už to upravil,aby to dávalo smysl a nebyl za jelimana :-)
Avatar - flepper
24. 7. 2017 11:47
Re: zapojit mozek dá asi moc práce...
autor si opravil clanok..... teraz je to v poriadku ;-)
Avatar - boost.
24. 7. 2017 11:43
"luxusní sporťák"
1. Článek o ničem.
2. Nadpis jak z bulvárního periodika. Tohle je automobilový web, ne super.cz a další hnůj.

:no:
24. 7. 2017 11:43
Re: zapojit mozek dá asi moc práce...
Vy to špatně chápete, autor má na mysli akceleraci+následné zastavení. Vteřiny sečetl dohromady. ;-)
Avatar - flepper
24. 7. 2017 11:32
Re: zapojit mozek dá asi moc práce...
presne to ma napadlo ako prve po precitani ....aby boli brzdy menej vykonne ako auto samotne ? ked som si predstavil ako z tych 200 km/h brzdi 13 sekund...neviem neviem ci by som jazdil takouto rychlostou na tom aute :-!