Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brabham BT62 odhaluje svá zadní světla, motor i některé výkony

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Návrat slavného jména mezi výrobce automobilů se blíží a Brabham Automotive láká na květnovou premiéru BT62 informacemi o jeho technice.

Brabham Automotive je společnost pojmenovaná po Siru Jacku Brabhamovi, úspěšném australském závodníkovi a trojnásobném šampionovi Formule 1. Rodinný podnik v současnosti vede jeho syn David, který rovněž sbíral úspěchy na závodních tratích a dvě sezony absolvoval i v šampionátu F1.

Návrat mezi výrobce automobilů oznámila společnost Brabham Automotive na sociálních sítích ve druhé polovině letošního února a ani ne o měsíc později zveřejnila již prostřednictvím svého vlastního webu první oficiální informace o své novém voze.

Brabham BT62 je označení připravované novinky, jejíž oficiální odhalení je naplánováno na 2. května roku 2018. Má se jednat o první nový vůz značky Brabham po šestadvaceti letech.

Společnost Brabham Automotive prozatím vedle jeho označení a termínu premiéry v nabídla pouze krátký záznam zvukového projevu jeho motoru při chodu na volnoběh, který byl natočen během dynamických testů a následně video, v němž se BT62 skutečně pouze mihne kolem kamery.

Necelé dva týdny před oficiální premiérou nabízí Brabham Automotive snímek, který odhaluje tenké zadní LED svítilny, jejichž světlo se odráží v extrémním přítlačném křídle z uhlíkových vláken a částečně i difuzoru pod zádí.

Vedle této fotografie odhaluje společnost i první informace o technice. Brabham BT62, jehož srdcem je atmosférický vidlicový osmiválec o objemu 5,4 litru má disponovat výkonem 537 kW (730 k) na tunu hmotnosti. Díky své konstrukci inspirované závodními monoposty a okruhovými speciály spolu s hojným využitím kompozitních materiálů má být jeho suchá hmotnost pouhých 972 kg.

Propracovaná aerodynamika Má stát za schopností generovat přítlak až 1200 kg a Brabham Automotive zmiňuje i brzdový systém, který má využívat kotouče karbon/karbon v kombinaci se šestipístkovými třmeny vpředu i vzadu.

Brabham Automotive plánuje vyrobit pouze 70 vozů BT72 a tímto počtem připomenout sedmdesát let od doby, kdy Sir Jack Brabham zahájil v Austrálii svou závodnickou kariéru. Cena jednoho exempláře je stanovena na jeden milion britských liber včetně místních daní (zhruba 29,1 milionu Kč). V současnosti jsou přijímány objednávky a první vozy mají ke svým majitelům zamířit koncem letošního roku. Majitelé BT62 se mají připojit k vývojovému programu, aby mohli následně plně využívat výkonů svých vozů na závodních tratích.

Brabham BT62 má být jen pár dnů po svém odhalení vystaven na prestižním místě v centru Londýna v pátek 4. a v sobotu 5. května ve společnosti historických závodních vozů Brabham.

V dobách své největší slávy patřil Brabham k největším a nejúspěšnějším výrobcům závodních vozů a má na svém kontě více než sedm stovek vyrobených automobilů, mezi nimiž je i řada úspěšných monopostů F1, z nichž k těm nejslavnějším patří BT19, v němž Sir Jack Brabham získal v roce 1966 svůj třetí mistrovský titul.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)