Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brněnské letiště letos postaví parkoviště téměř pro 700 aut

redakce AUTO.CZ

Brněnské letiště v Tuřanech letos postaví parkoviště téměř pro 700 aut, snaží se tak zvyšovat komfort pro cestující, jichž loni bylo 486.000. Nová parkovací místa vzniknou na jaře mezi příjezdovou silnicí a současným parkovištěm, jehož kapacita už nestačí. Hotové má být do do konce června, řekl ČTK předseda představenstva Jiří Filip.

Záměr letiště prošel úspěšně posuzováním vlivů na životní prostředí. Na současné parkoviště se vejde 590 aut a problém bývá především v době letních dovolených, kdy je zde nejvíce cestujících. "Loni to bylo za červenec a srpen 90.000 lidí. Vyžadují maximální komfort, tedy dojet vlastním autem na letiště a při příletu je mít ihned k dispozici," uvedl Filip. I proto chce mít letiště parkoviště v hlavní sezoně hotové.

Nedostatek parkovacích míst využívá například podnikatelka Lenka Křivánková, která nabízí k parkování hlídaný areál zhruba čtyři kilometry od letiště. Za odstavení auta na týden si účtuje 500 korun, což je o třetinu méně než na letišti, přičemž dopravu na letiště poskytuje zdarma.

Brněnské letiště je druhé největší v republice a využívají je především pasažéři chartrových letů na dovolené. Loni jejich počet rostl o 15 procent na 285.000, pravidelnými linkami letělo jen 201.000 lidí. Do pěti let by však letiště chtělo odbavovat 700.000 lidí a stále se snaží společně s městem i krajem získat další pravidelné linky. Z Brna se létá jen do Londýna, Moskvy a Eindhovenu. Letos připravuje i další drobná vylepšení, jako je nabíjecí stanice pro chytré telefony a tablety v odbavovací hale.

redakce AUTO.CZ