Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brusel chce od roku 2015 všechna auta se systémem tísňového volání

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Plně funkční eCall by měl být do roku 2015 zaveden kromě zemí EU také na Islandu, v Norsku, ve Švýcarsku a v Chorvatsku.

Evropská komise chce, aby všechny nové automobily prodávané v Evropské unii měly od roku 2015 ve výbavě systém automatického tísňového volání eCall. Ten funguje tak, že v případě nehody systém sám zavolá na tísňovou linku 112, a umožní tak záchranářům přesně lokalizovat místo neštěstí.

Komise dnes přijala doporučení pro členské země "sedmadvacítky", v nichž je vyzývá k zajištění modernizace infrastruktury u mobilních operátorů tak, aby hovory skrze eCall byly účinně spojeny se záchranáři. "Tento systém zachrání stovky životů a sníží bolest i utrpení obětí dopravních nehod," prohlásila eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová.

Plně funkční eCall by měl být do roku 2015 zaveden kromě zemí EU také na Islandu, v Norsku, ve Švýcarsku a v Chorvatsku, uvedla komise. Díky této technologii je podle odhadů komise možné urychlit příjezd záchranářů na místo nehody o 40 procent ve městech a o polovinu ve venkovských oblastech.

V současnosti je automatickými systémy tísňového volání v unii vybaveno jen asi 0,7 procenta osobních automobilů. Náklady na zabudování systému do nových vozů se odhadují na necelých 100 eur (2450 korun).

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - twistedTSD
9. 9. 2011 16:16
Co nám velký bratr přikáže příště?
Tohle mě začíná trochu děsit...
8. 9. 2011 22:51
Re: Citroen na Slovensku...
Už pro samotnou funkci linky 112 je nutná lokalizace. Musí to řešit už dnes a daří se, s určitou úspěšností. Nevím, jak u ostatních, ale asistenční centra D3 toho umí mnohem víc, než jen zjistit mou polohu. Dokud neexistuje zákon, který přikazuje uchovávání těchto údajů, tak můžeme být celkem klidní. Prozatím takové zákony jsou v telekomunikacích.
8. 9. 2011 22:47
Re: Citroen na Slovensku...
Tak ono to bude všetko prepojené s GPS, inak by to nikto nepresadzoval (samozrejme je to aj "technicky nevyhnutné")... A nemaj obavy, o tvoju bezpečnosť tu nikomu nejde :-) . Je to proste lacnejšie riešenie ako nanútiť všetkým navigácie - len si proste doplatíš za vlastnú lokalizáciu, niečo ako keď si u mobilných operátorov sám platíš za odpočúvanie a takisto lokalizáciu :-) . Podstatný je ten pocit "bezpečia" >:-[] ...
Avatar - www.skodaoctavia.cz
8. 9. 2011 17:49
Soudruzi
Lidé nebojte soudruzi nás ochrání. 8-s
Avatar - eLzyx
8. 9. 2011 17:23
Re: Citroen na Slovensku...
pokud vím, tak na Slovensku něco podobného zkouší i Škoda. Ta to má propojené ještě s GPS.
Já u svého desetiletého Volvo můžu v nouzi akorát vytočit 112 ;-\