Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brýle za volantem: Zaostřeno na zrak

Petr Barták
Diskuze (4)
Povinnost používat při řízení brýle nebo čočky má být zapsána v řidičáku. Jak je to však v případě, když se zrak zlepší? A jak postupovat při kontrole policie?

Když se vám po operaci očí zlepšil zrak natolik, že už brýle nebo čočky k řízení nepotřebujete, musíte si vyřídit pár věci. Abyste se vyhnuli nepříjemnostem při policejní kontrole a dohadování, že už je nepotřebujete a máte na to potvrzení od lékaře, musíte mít změnu k lepšímu zaznamenanou v řidičáku. Policii totiž toto vyjádření nemusí stačit a může se ohánět pokutami. „V případě, že se řidiči vylepšil zrak a brýle nebo čočky při řízení nepotřebuje, je nutné na základě potvrzení od lékaře změnit údaje v řidičském průkazu,“ potvrzuje Markéta Johnová z policejního prezidia.

Na dopravním úřadě šofér požádá o zrušení podmínky používat při řízení brýle nebo čočky a její vymazání z řidičského průkazu – což obnáší vydání

nového řidičáku. Na úřadě dostane formulář, který vyplněný předá spolu s fotkou příslušnému úředníkovi za přepážkou. „V žádosti vyplní osobní údaje, dále vypíše podmínku, o jejíž zrušení žádá, v našem případě odstranění povinnosti nosit při řízení brýle nebo čočky. Správně by měl i vědět, odkdy tuto povinnost měl,“ popisuje detaily žádosti Martin Novák z ministerstva dopravy. V nových řidičácích je datum vyznačeno na jeho druhé straně. Pokud ve starších průkazech není a šofér si jej nepamatuje, nic se neděje. Na úřadě mu vše zjistí v Evidenční kartě řidiče, kam se zaznamenávají veškeré změny. To nám potvrdili klatovští, českolipští i prostějovští pracovníci dopravních úřadů. Kromě žádosti předkládá ještě potvrzení od obvodního lékaře (ne starší třiceti dní), fotku a občanku nebo pas.

„Poplatek za změnu v řidičském oprávnění činí 50 korun,“ podotýká Martin Novák. „Pokud spěcháte a chcete mít vše vyřízeno expresně, sáhnete hlouběji do kapsy a zaplatíte pětistovku,“ sděluje nám úřednice prostějovského magistrátu. Zkrácené vyřízení trvá pět dnů, jinak je lhůta ze zákona dvacetidenní. „Když k nám přijdete a máte všechny náležitosti v pořádku, připomínám zejména potvrzení od obvodního, nikoli odborného lékaře, umíme změnu a nový řidičák vyřídit během tří čtyř dnů,“ ukazuje jiný přístup pracovník dopravního úřadu v Klatovech. Vyplatí se proto zjistit si všechny možnosti dopředu na úřadě, k němuž řidič podle bydliště náleží.

A co policejní kontrola?

Jen málokdo však v době, kdy si změnu v řidičáku obstarává, auto odstaví. Teoreticky by mohly při policejní kontrole nastat potíže, že dioptrickou

pomůcku při jízdě nepoužívá. V takovém případě by měla postačit kopie odborného vyjádření lékaře (originál by měl mít příslušný dopravní úřad, který změnu vyřizuje). Pokud by to bylo málo, doporučilo by ministerstvo dopravy policistům vyzkoušet zrak na RZ opodál stojícího auta nebo dodatkové tabulce dopravní značky. Nezdálo se nám to, a tak jsme se zeptali ještě pracovníků za přepážkami. „Pokud by papír od doktora policistovi nestačil, může si jednoduše zavolat k nám na úřad a my mu potvrdíme, že žádost už vyřizujeme. Nebo se může propojit s registrem. Tam by mělo být všechno zaznamenáno,“ popisuje postup úřednice za přepážkou prostějovského magistrátu. „Musím však říci, že jsem se s podobnou situací ještě nesetkala,“ uzavírá.

Kontrola brýlí a čoček policií

Dioptrické pomůcky za volantem potřebuje řada z nás a dopravní policie jejich používání během řízení sleduje. Když zastaví řidiče bez nich, „dotyčný

zaplatí buď na místě v blokovém řízení 2000 korun, nebo ve správním pak mezi 1500 a 2500 korunami,“ říká Markéta Johnová z policejního prezidia. Kontrola používání brýlí je snadná, horší je to u čoček. Zákon stanovuje, že se jejich používání kontrolovat má, ale už neříká jak. Ono zjistit, zda má řidič čočky nasazeny, může jen vytrénované oko, a to ještě při pohledu poměrně zblízka. „Čočky jsou vidět, když víte, kam se máte koukat,“ říká optometrista David Friedman. „Správně nasazené čočky rozeznáte tak, že od okraje duhovky přesahuje do bělma asi milimetr silná lehce namodralá linie podél jejího obvodu. Troufnu si ale tvrdit, že 90 procent populace to neví,“ uzavírá Friedman. Jak nasazení čoček kontroluje policie, jsme však přes veškerou snahu nezjistili.

Co obsahuje žádost o zrušení brýlí v řidičáku

  • Jméno a příjmení žadatele
  • Adresa bydliště žadatele na území České republiky
  • Datum, místo narození a rodné číslo žadatele
  • Datum rozhodnutí o podmínění řidičského oprávnění (V nových řidičských průkazech je vyznačeno na zadní straně, lze jej ale i případně zjistit na úřadě.)
  • Podmínění řidičského oprávnění, o jehož zrušení je žádáno. V tomto případě povinnosti mít při řízení brýle.

K žádosti je pak třeba doložit platný doklad totožnosti a lékařský posudek o zdravotní způsobilosti, který ke dni podání nesmí být starší než 30 dní.

Neostrý zrak v řidičáku
Kód Význam
01.01 Brýle
01.02 Kontaktní čočky
01.06 Brýle nebo kontaktní čočky

Petr Barták
Diskuze (4)
16. 12. 2021 19:21
brýle
O povinnosti používat při řízení brýle nebo čočky v případě, že je máte zapsány v řidičáku jsem samozřejmě věděl už při zdravotní prohlídce, kterou jsem absolvoval, než jsem mohl nastoupit do autoškoly. Velice zajímavé mi však přišly informace o tom, pokud se zrak zlepší. To bohužel není můj případ a musím brýle dost často měnit za silnější, což v dnešní době naštěstí není takový problém například díky eshopu https://www.hotovebryle.cz/ , kde nabízí produkty za krásné cenovky.
16. 12. 2021 19:20
brýle
O povinnosti používat při řízení brýle nebo čočky v případě, že je máte zapsány v řidičáku jsem samozřejmě věděl už při zdravotní prohlídce, kterou jsem absolvoval, než jsem mohl nastoupit do autoškoly. Velice zajímavé mi však přišly informace o tom, pokud se zrak zlepší. To bohužel není můj případ a musím brýle dost často měnit za silnější, což v dnešní době naštěstí není takový problém například díky eshopu https://www.hotovebryle.cz/ , kde nabízí produkty za krásné cenovky.
15. 1. 2021 14:45
Brýle
Ahojte, já jsem si nedávno také za volant musela pořizovat brýle a myslím si, že mi to docela dost pomohlo v tom, abych se stala zase o krapet lepším řidičem :-) Docela dost fajn a levné brýle jsem si našla na těchto stránkách zde - https://www.hotovebryle.cz , tak se mrkněte, jestli také nějaké brýle shánite...
16. 2. 2018 12:57
Pokuta
Určitě doporučuji si na to dávat pozor. Normálně nosím čočky a když jsme byli jsme celý víkend na návštěvě u manželových rodičů, tak jsem si je v koupelně večer vytahovala a spadly mi do výlevky umyvadla. Bohužel jsem si s sebou nevzala brýle, takže jsem cestu zpátky musela odřídit bez nich - a zastavili nás na běžnou kontrolu. Pokuta mě neminula, jenže jsme zrovna neměli moc peněz nazbyt a dost nám to rozházelo finance, takže jsme si museli pár tisíc půjčit, a to konkrétně tady - [odkaz] . Je ale fakt, že od té doby už si na to dávám pořádný pozor. :-)