Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bude McLaren také vyrábět crossover?

Michal Fokt
Diskuze (4)
McLaren dosud tvrdil, že dokáže vydělat peníze prodejem pouze sportovních vozů, nyní ale začíná svá původní prohlášení "zjemňovat".

Od chvíle, co SUV Cayenne zajistilo automobilce Porsche blahobyt, se výroba crossoveru bere i u tradičních sportovních a luxusních značek jako nutné zlo, které zaručí jejich bezproblémové fungování a dostatek peněz na vývoj a výrobu dalších emotivních modelů. Dnes už je velmi nesnadné najít prestižní automobilku, která by luxusně-sportovní crossover nevyráběla nebo nepřipravovala.

Jedním z nich je britský McLaren. Ten se nyní stal plnohodnotnou automobilkou se dvěma modelovými řadami a tvrdí, že díky rozsáhlému sdílení techniky dokáže vydělat, aniž by si musel pomáhat podobnými "berličkami". Otázkou je, jak dlouho mu toto přesvědčení vydrží. Autocar totiž od šéfdesignéra Roberta Melvilla zjistil, že McLaren, respektive jeho divize MSO, "dokáže komukoli vyrobit, na co si vzpomene, pokud na to má peníze" - stávající vozy mohou mít více, ale i méně výkonu, ale třeba i unikátní zakázkovou karoserii.

Melville současně připustil že i výroba crossoveru "je možnost", ale vývoj by stál "miliony a miliony liber", protože pro takový vůz nelze použít současnou platformu pro Sports, Super a Ultimate série sportovních vozů. Pokud by k tomu někdy došlo, jednalo by se o malosériovou aktivitu pod hlavičkou MSO, samotný McLaren se chce i nadále věnovat výhradně výrobě sportovních aut, přičemž asi největším kompromisem se má stát 2+2místný sporťák na bázi základní Sports Series.

Ano, je to samé "kdyby", "možná" a "pokud", ale už jen to, že je vrcholný manažer McLarenu ochotný se na téma crossoveru bavit naznačuje, že už to ve Wokingu není takové tabu, jako přednedávnem...

Michal Fokt
Diskuze (4)
Avatar - Deutsch
4. 12. 2015 15:44
Re: Nutné zlo
Kdepak. Je to reakce na poptávku. Tenhle segment má spoustu zákazníků a o ty jde a ne o pisálky z netu kteří si ho stejně nikdy nekoupí a jen dokola mluví o době dávno minulé. Luxusní SUV nebo offroad bude jednou patřit neoddělitelně k těmto automobilkám. Tak jako třeba X5 k BMW. Nikdo se nad tím nepozastavuje že kdysi žádné SUV nebo offroady nedělalo. Časy se mění, doba jde kupředu.
Avatar - euro89
4. 12. 2015 13:03
Re: Nutné zlo
Třeba proto, že k některým značkám podobná auta prostě nepatří, stejně jako např. dieselový motor. U Porsche je to zrovna jedno, to vyrábělo traktory i v minulosti a podstatě se jen vrátilo ke kořenům... >:-[] Ale diesel či SUV od Maserati nebo Jaguaru je opravdu nechutná daň dnešní doby. 8-s
Avatar - Deutsch
4. 12. 2015 12:44
Nutné zlo
Nechápu proč by výroba suv nebo offroadu u kterékoliv automobilky mela byt nutné zlo ..Muže mi to autor vysvetlit?
Avatar - Variotek
4. 12. 2015 09:12
Hm
Ano, je to samé "kdyby", "možná" a "pokud" takže zpráva o ničem...