Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti v Ženevě 2009

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Na ženevském stánku Bugatti byla k vidění další limitovaná edice supersportovního modelu Veyron, tentokrát pojmenovaná Bleu Centenaire.

Veyron Bleu Centenaire

Označení prozrazuje pro zejména předválečné závodní Bugatti tolik typickou modrou barvu a také kulaté oslavy - firmu založil tehdy osmadvacetiletý rodák z Milána Ettore Bugatti v alsaském Molsheimu v roce 1909. Jen pro zajímavost - Alsasko tehdy patřilo Německu, Francii připadlo až po první světové válce.

Bleu Centenaire je pokračováním limitovaných sérií modelu Veyron, ať už se jednalo o předloňskou Pur Sang nebo například loni představenou Fbg par Hermes. Motor se nijak nezměnil, stále se jedná o šestnáctiválec o objemu 7993 cm3, který díky čtyřem turbodmychadlům dává 737 kW (1001 k) při 6000 min-1 a točivý moment 1250 Nm v pásmu 2200-5500 min-1.

Nová verze však razantně zhubla, a to o rovných 100 kg na 1788 kg. Exteriér tedy není dvoubarevný jako dosud všechny Veyrony, má jen kombinaci matného a lesklého modrého laku. Například přední mřížka nebo zpětná zrcátka pak mají barvu hliníku. S tím kontrastuje béžový interiér, v kůži této barvy je i středová konzola.

Za v budoucnu jistě velmi ceněný sběratelský unikát (těmi budou zřejmě všechny Veyrony) zaplatí zájemce 1,35 milionu eur bez daně.

Automobilka Bugatti také oznámila, že již bylo vyrobeno 200 kusů standardních Veyronů z plánovaných 250. Produkce otevřené verze Grand Sport, která byla představena loni v srpnu v kalifornském Pebble Beach a vznikne také v limitované sérii 150 vozů, se rozběhne již příští měsíc.


Aleš Dragoun
Diskuze (2)