Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti Veyron bude kvůli airbagům ještě dražší

Ondřej Láník
Diskuze (9)
Americký úřad pro bezpečnost na silnicích (NHTSA) bude vyžadovat po všech výrobcích přítomnost tzv. smart airbagů, které zatím v mnoha modelech k dispozici nejsou.

Nové předpisy týkající se airbagů v autech na americkém trhu by mohly být zkázou pro malosériové výrobce jakým je například Bugatti. Americký úřad pro bezpečnost na silnicích (NHTSA) bude vyžadovat po všech výrobcích přítomnost tzv. smart airbagů, které zatím v mnoha modelech k dispozici nejsou.

V případě Bugatti by tato novinka, vyžadující zásah do konstrukce vozu, přišla asi na 125 tisíc dolarů a tak Bugatti žádá o dvouletou výjimku z tohoto předpisu. Podobný problém mají také Ferrari, Maserati, Lamborghini, Spyker, Lotus nebo Morgan. Severoamerický trh je přitom pro tyto výrobce životně důležitý, protože tam v mnoha případech směřuje většina produkce supersportovních modelů.

Dvouletý odklad by prý Bugatti umožnil zahrnout změny do připravovaných modelů a vylepšení stávajícího Veyronu s přiměřenými náklady. Pokud výjimka nebude udělena, Bugatti přijde o obrat z asi 150 vozů, které by byly v USA prodány do příchodu nového vozu, který by již byl schopen plnit nové předpisy.

Ondřej Láník
Diskuze (9)