Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bush navrhuje razantní snížení spotřeby benzínu

Dan Vořechovský
Diskuze (128)
Americký prezident Bush sice není žádný ekolog, přesto by rád radikálně omezil spotřebu benzínu ve Spojených státech.

Americký prezident hodlá přijít s razantním návrhem na snížení spotřeby benzínu ve Spojených státech. Podle jeho návrhu by měla během následujících 10 let klesnout spotřeba benzínu o 20 %. Bushův program však není primárně založen na ekologičtějším přístupu k životnímu prostředí, ale má politický podtext. Spojené státy jsou totiž podle něj příliš závislé na zahraniční ropě a to je činí zranitelnými vůči nepřátelským režimům.

Bushův program nese název „Twenty in Ten“ a stanovuje postupné zvyšování povinného používání etanolu a alternativních paliv. Vláda počítá s tím, že se do roku 2017 spotřebuje průměrně 159 miliard litrů obnovitelných a alternativních paliv ročně, což je pětinásobek oproti současné povinné spotřebě, která činí 34 miliard litrů. Vyšší využívání alternativních paliv by pak podle vlády vedlo v „cílovém roce“ 2017 k poklesu spotřeby benzínu o 15 %.

Plán dále počítá s administrativními opatřeními, která stanoví maximální spotřebu automobilů (podobné opatření již Spojené státy přijaly v případě lehkých užitkových automobilů). Toto opatření by mělo do roku 2017 snížit spotřebu benzínu o 39 miliard litrů ročně, což by znamenalo 5 % snížení celkové spotřeby benzínu.

V součtu tak jde o navrhovaný 20 % pokles spotřeby benzínu v roce 2017.

Dan Vořechovský
Diskuze (128)
29. 1. 2007 13:12
Re: Jen pro info
:yes:
27. 1. 2007 18:54
Re: USA...Evropa,..Svět...
Jistě, že to souvisí s peněženkou. Ale přesto jsou ceny benzinu v USA skoro dvakrát nižší, a životní úroveň a platy několikrát vyšší.. O proti Evropě tedy výrazné rozdíly. Nechci si však stěžovat, já jsem spokojený ;-) . Přesto jsou lidé, kteří to neskousnou.
Avatar - 2,7 RS
27. 1. 2007 17:49
Re: USA...Evropa,..Svět...
Pochopitelně a nic jiného jsem ani netvrdil - to přece zcela zásadně a přímo souvisí s tou peněženkou...
27. 1. 2007 17:46
Re: USA...Evropa,..Svět...
I kdyby se tady V8 prodávaly za cenu Octavie, stejně se jich moc neprodá. Důležitou roli hraje cena benzinu. A ta je v USA, jak všichni víme, úplně jinde.
Avatar - 2,7 RS
27. 1. 2007 17:38
Re: USA...Evropa,..Svět...
Nikde jsem netvrdil, že by měl být chválen... Pouze že kritika za zcela pochopitelný a legitimní postoj (touha po snížení závistlosti na ropě) je nepatřičná... Neznám podrobně situaci v Japonsku - znám však situaci v Evropě a jsem si jist, že kdo si jde pro jedna čtyřku, nedělá to v 99 procentech kvůli svému "uvědomělému" postoji, ale hlavní a v podstatě jedinou motivací je mu především jeho peněženka...