Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BWI představilo novou generaci aktivních stabilizátorů

Diskuze (4)
Nové aktivní stabilizátory BWI umožní větší rozšíření této pokročilé techniky podvozku.

Aktivní stabilizátory původně vznikly jako systém pokročilého řízení podvozku pro velká SUV. Proto dnes nachází uplatnění v takových modelech (např. Range Rover Sport) nebo podobně velkých sedanech (BMW 7).

Právě dimenzování konstrukce bránilo rozšíření tohoto prvku v menších a levnějších autech. To má změnit nový stabilizátor od specializované firmy BWI. V nejmenovaném kompaktním SUV se objeví za rok, ve výkonném sportovním voze ještě letos.

Díky novým aktuátorům a optimalizaci dalších komponent se podařilo snížit hmotnost o 15 % a také zmenšit prostorové nároky systému.

Systém BWI spočívá v rozdělení stabilizátoru na dvě poloviny, které jsou spojeny počítačově řízeným aktuátorem působícím na každou část jinou silou. Ten má dvě úlohy: v zatáčkách aplikuje na stabilizátor točivý moment ve směru proti příčnému zrychlení. Tím se zmenší náklon karoserie. Na nerovnostech zase působí silou proti stlačení tlumičů a pružin.

Přední a zadní stabilizátor mají propojené řízení. Systém díky tomu dokáže v reálném čase synchronizovaně měnit charakteristiku stabilizátorů a tím reagovat na neotáčivé nebo přetáčivé chování auta.

Výhodou je také eliminace bočních sil tak, aby tlumiče a pružiny musely pohlcovat pouze vstupy ve vertikálním směru.

Díky tomu se daří nalézt vhodnější vyvážení mezi ovladatelností a komfortem, bez nutných kompromisů. Systém se umí v zatáčkách chovat jako konvenční stabilizátor většího průměru a zároveň nezhoršuje kvalitu tlumení nerovností.

Diskuze (4)
Avatar - Hammunasakra
12. 5. 2011 18:39
Pěkné řešení ...
... takový Citroën Xantia Activa současnosti ;-)
Avatar - white label
12. 5. 2011 16:37
Re: trvanlivost
Jak někdo může dát tolik peněz za auto "na baterky"? :-O >:D
12. 5. 2011 14:25
Re: trvanlivost
Lexus RX 450h s aktivama zatim po 30.000km v poho ;-)
12. 5. 2011 11:14
trvanlivost
Dávám tomu tak 20000 km na českejch silnicích a bude to zralý na výměnu. >:D