Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac chystá změnu názvu svých sedanů i SUV

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Cadillac se chystá na radikální změnu v označení svých modelů. Klasické sedany ponesou název CT, SUV zase XT.

Ptáte se, kdo je strůjcem této strategie? Samotný šéf značky Johan de Nysschen. Jihoafričan vedl Infiniti a přeznačení všech řad na Q a QX a dvouciferný kód je hlavně jeho práce. Nyní chystá tuhle revoluci u svého současného chlebodárce. K písmenům XT (a CT v případě tradičních modelů) se přidá jedno číslo, které bude odpovídat jejich zařazení do tříd. Změnu potvrdil i marketingový šéf Uwe Ellinghaus v nedávném rozhovoru pro magazín Forbes. „Budoucí SUV ponesou kód XT a automobily budou mít CT. Číslo za každým párem písmen bude indikovat jeho velikost ve firemní hierarchii.“ Takže nová vlajková loď dostane název CT6 a nikoli LTS, jak se původně předpokládalo.

Změna je podle Ellinghause logickým krokem. „Takové věci udělala už spousta značek ve všech odvětvích, není to žádná velká věda.“ Cadillac chce rozšířit nabídku hlavně mezi kříženci, takže zavádí novou konvenci proto, aby časem nevznikl zmatek. No, upřímně, nejsme si jisti, jestli je tohle dobrý tah, hlavně se jedná o dost velké překvapení. Od tradičních jmen už přešla luxusní divize General Motors na trojpísmenné zkratky, podobný krok udělal i konkurenční Lincoln. A teď zbudou dva znaky a číslo? Zákazníky to může pěkně mást a oznámení vyvolalo za oceánem poměrně dost vášní. I když se pánové Ellinghaus a de Nysschen snaží o pravý opak.

Cadillac už zase hledá svou identitu, což je možná trochu bláznivé. Podívejme se na německou konkurenci: BMW používá jednotnou nomenklaturu čtyřicet let (!), Mercedes-Benz pak od podzimu 1993, Audi jej následovalo krátce poté. Evropany to možná zas až tak zajímat nemusí, protože Cadillac je na starém kontinentu opravdu menšinovou značkou, ale co Severní Amerika?

Nového značení se dočkají až nástupnické modely, nebudou násilně přejmenovávány už během výroby, jako tomu je právě v případě Infiniti. Takže třeba Escalade může zůstat v klidu. Alespoň prozatím. Ale v jeho případě automobilka asi nezariskuje ani v budoucnosti, přece jen má už docela silnou image. Prvním crossoverem, který dostane nový název, bude nástupce současného SRX. Už příští rok...Full-size sedan se však objeví ještě dříve, v Detroitu 2015.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
6. 10. 2014 09:24
Re: Celý svet kopíruje Nemcov
Není potřeba nic výmýslet. Není nic špatného dělat 50 let Ford Escort a 70 Let Cadillac DeVille. Fakt nevím v čem je problém....
Avatar - jozephko
6. 10. 2014 09:12
Celý svet kopíruje Nemcov
U Cadillacu mi je to šuma-fuk, lebo nepoznám žiadne označenie súčasného Cadillacu.
Ale okrem Nemcov používajú podobné označenie aj kluci od Citroena - C1 až C8, či DS3, DS4. A napr. aj Hyundai a množstvo Číňanov.
Vymýšľať stále nové a nové a navyše pekné názvy, ktoré by v nejakom jazyku neznamenali hlúposť, nie je nič jednoduché.
Avatar - Barrichello
6. 10. 2014 08:58
Nechápu
nač tyhle debilní kodové označení, proč se vůbec opouštěla tradiční jména. Seville, DeVille to byly pojmy. Místo toho přichází přiblblá písmenka a číslíčka.

At to značí rovnou jako za dob SSSR.

Cadilac 4111 >:D >:D