Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cami Amphibious Responder: Obojživelný záchranářský speciál (2x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Novou posilou pro záchranáře pracující nejen v oblastech zasažených záplavami a hurikány se má stát novinka se značkou CAMI.

Společnost Cami (Cool Amphibious Manufacturers International LLC) sídlí v Jižní Karolíně a od roku 1999 se specializuje na vývoj a výrobu obojživelných vozidel.

Vedle nové nového vozidla pro záchranáře nabízí Cami pro jízdu po silnicích i vodních hladinách autobusy, obytné vozy a sportovní roadster s osmiválcem z Chevroletu Corvette. Výjimkou je čistě silniční tříkolka BioTrike s plug-in hybridním pohonem.

Cami Amphibious Responder je na první pohled navržen s ohledem na co nepraktičtější využití při zásazích na vodní hladině i mimo ni. Vozidlo dlouhé 7,6 m, široké 2,5 m a vysoké 2,9 m má trup vyrobený z hliníkové slitiny. Jeho údajnou nepotopitelnost mají zajistit výplně ze speciální pěny.

K pohonu stroje schopného vyvinout na silnici rychlost okolo 112 km/h a ve vodě téměř 13 km/h slouží dvojice vznětových osmiválců Cummins. Každý z nich má objem 6,7 litru a disponuje výkonem 221 kW. Prostřednictvím pětistupňové automatické převodovky jsou poháněna všechna čtyři kola. Při jízdě po vodní hladině je zapojen lodní šroub na zádi.

Uzavřená kabina na přídi nabízí prostor pro tříčlennou posádku, zatímco na otevřenou korbu je možno umístit 15 osob. Součástí výbavy je mimo jiné manuálně ovládaný jeřáb na zádi, elektrický naviják a výsuvný žebřík ukrytý v prostoru na přídi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)