Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carlos Ghosn mezi historickými Nissany a Datsuny (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Šéf aliance Renault-Nissan navštívil Zama Heritage Garage v Japonsku, kde je uloženo téměř 80 let historie japonských značek Datsun a Nissan.

Carlos Ghosn navštívil Zama Heritage Garage jen pár týdnů po oficiálním potvrzení oživení značky Datsun a seznámil se zde blíže s významnými historickými modely japonské automobilky.

V Zama Heritage Garage je umístěno okolo 400 automobilů značek Datsun a Nissan. Nejstarším je zde Datsun z roku 1933 a k nejmladším patří 12 prototypů používaných během vývoje elektromobilu Leaf.

Vedle modelů vznikajících ve velkých sériích a jedinečných prototypů stojí i závodní automobily a nechybí ani slavné sportovní modely. K vidění je tak například Datsun Sunny 1000 Sports Deluxe z roku 1967 i kupé GT-R z roku 2007.

K nejzajímavějším a zároveň nejpopulárnějším exponátům patří přehlídka kompletní vývojové řady sportovní kupé Z, včetně bývalého policejního vozu z prefektury Kanagawa.

Carlos Ghosn absolvoval prohlídku většiny areálu na sedadle spolujezdce v Datsunu 17 z roku 1938 a příznivci japonské automobilky mu jí mohou jen závidět, protože Zama Heritage Garage jsou v současnosti veřejnosti nepřístupné.

Provoz celého zařízení zajišťují především dobrovolníci z řad bývalých zaměstnanců automobilky Nissan. Právě díky nim je 70 % zde umístěných automobilů v pojízdném stavu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)