Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caterham Seven SuperSprint je přitažlivý dárek k šedesátinám

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britský Caterham se naplno rozhodl oslavit 60. narozeniny modelu Seven a to prostřednictvím limitované edice pojmenované SuperSprint.

Caterham v roce 2015 opustil u modelové řady Seven jména, jako je Supersport, Roadsport či Superlight a přešel na číselné označení. To začal využívat již v roce 2013 u základního provedení 160 a vrcholné verze 620.

V roce 2015 mezi tyto dva modely usadil verze, které nesou číselná označení 270, 360 a 420. Začátkem loňského roku se vrchol nabídky v podobě modelu 620R dočkal sourozence s označením 620S a loni v létě dorazil Seven 310.

Na podzim loňského roku se Caterham k používání jmen tak trochu vrátil s limitovanou edicí Seven Sprint, jejímž prostřednictvím upozornil na blížící se šedesátiny geniálního díla Colina Chapmana. Ten svůj Lotus Seven představil v roce 1957 a ve čtyřech generacích jej pod svou značkou nabízel až do roku 1973, kdy výrobu převzal Caterham.

Na letošní rok tedy připadá 60 let od představení první generace hbitého roadsteru Lotus Seven a automobilka Caterham toto výročí oslavuje novou limitovanou edicí. Novinka pojmenovaná SuperSprint pak ještě přímo navazuje na loňský model Sprint. Ten je mimochodem se všemi šedesáti exempláři prodanými během jednoho týdne nejrychleji vyprodaným zástupcem modelové řady Seven v celé její historii.

Caterham Seven SuperSprint vychází z modelu Seven 160 a podobně jako loňský Sprint se svým stylem vrací do šedesátých let, ale na rozdíl od něj má působit jako Seven tehdejší doby upravený pro nasazení na závodních tratích, i když je schválen pro běžný silniční provoz.

Charakteristickými prvky této novinky jsou mřížka masky chladiče, motocyklové přední blatníky, 14palcové plechové disky v bílé barvě nebo nízké štítky Brooklands, nahrazující čelní sklo.

Dojem, že tento Caterham skutečně vznikl v šedesátých letech, pak má umocnit nabídka šesti barevných provedení, pojmenovaných po závodních okruzích Aintree (Tmavá zeleň s oranžovou přídí), Hockenheim (Stříbrná s červenou přídí), Imola (Červená s bílou přídí), Watkins Glen (Bílá se závodními pruhy Gulf), Dijon (Modrá Navy s bílou přídí) a Zandvoort (Světlá zelená s černými doplňky).

Výjimečně stylové a klasický Lotus Seven připomínající je i provedení interiéru s dřevěným věncem volantu a kůží čalouněnými sedadly. Zájemci o model Seven SuperSprint mohou volit mezi dvoumístným a jednomístným provedením.

Technika ukrytá pod kapotou je naopak naprosto současná a tříválec značky Suzuki o objemu 0,66 l naladěný na 70 kW (95 k) prostřednictvím pětistupňové manuální převodovky a samosvorného diferenciálu roztáčí kola zadní nápravy.

Caterham plánuje výrobu pouze šedesáti vozů v provedení Seven SuperSprint. Ty mají být svým majitelům dodávány výhradně jako kompletní vozy sestavené automobilkou s cenou od 29.995 britských liber (zhruba 865.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)