Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čekání na obchvat Vysokého Mýta mají usnadnit kruhové objezdy

redakce AUTO.CZ

Vysoké Mýto chce do doby vzniku obchvatu města nechat vybudovat na silnici I/35, která prochází městem, tři kruhové křižovatky. První by měla být na příjezdu do Mýta od Litomyšle u benzinových pump. Investorem bude Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), uvedl starosta František Jiraský (Nestraníci).

"Minimálně deset let ještě silnice I/35 přes naše město půjde. Než se to změní, chceme spolu s ŘSD posílit možnost snazšího přejezdu silnice na více místech než jen na světelné křižovatce," uvedl Jiraský.

Stavba kruhového objezdu u čerpacích stanic má hotovou projektovou dokumentaci a čeká se na vydání stavebního povolení. Podle starosty by se mělo začít stavět začátkem příštího roku, vše by mělo být hotovo do podzimu.

Radnice si také nechala zpracovat dopravní model a sčítání automobilové dopravy ve městě. Z výsledků se zpracovávají studie, které zřejmě navrhnou další kruhové objezdy u obchodu Lidl a u ředitelství společnosti Iveco. "Křižovatky jsou těsně za sebou, takže by tam byly kruhové objezdy, které by byly funkčně propojeny, aby se neucpávaly," dodal Jiraský.

Vysoké Mýto se snažilo výstavbu obchvatu, který je součástí budoucí rychlostní komunikace R35, uspíšit. Pomoci jí v tom měli i dva poslanci, kteří z města pocházejí. Zatím však návrh na vyčlenění výstavby samostatného obchvatu odezvu u ŘSD nenašel.

V Pardubickém kraji zahrnuje plán nové silnice R35 i obchvaty Vysokého Mýta a Litomyšle. Obě tranzitní města trpí nadměrným provozem. Tato část však patří až do posledního úseku z Ostrova do Starého Města, který bude dlouhý zhruba 60 kilometrů a vyjde na 20 miliard korun. ŘSD zatím ani nevykupuje pozemky na stavbu.

redakce AUTO.CZ