Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Červená pro rychlé změny bodového systému

Dan Vořechovský
Diskuze (20)
Bodový systém zůstává nadále v platnosti a velkých rychlých změn se asi jen tak nedočkáme.

V úterý 24.10. smetla Poslanecká sněmovna novelu silničního zákona, kterou přichystali dva poslanci ODS, Eva Dundáčková a Vlastimil Tlustý. Novela obsahovala změny jako zrušení přednosti chodců na přechodech, zvýšení rychlostního limitu na dálnicích (na 160 km/h) a celou řadu změn týkajících se bodového systému, včetně např. zvýšení limitního počtu bodů na 18.

Nový silniční zákon vyvolal nejen celospolečenskou diskusi o jeho vhodnosti, ale zapříčinil také reálné administrativní problémy. V důsledku nových trestných činů, které silniční zákon zavedl, jsou soudy zahlceny novými případy. To kromě některých absurdních paragrafů (např. potrestání cyklisty v případě, kdy zraní sám sebe), dále tlačí na co nejdřívější novelu současného zákona. Proti výrazným změnám se staví kromě ODS prakticky všechny parlamentní politické strany.

S velkou mírou pravděpodobnosti však ke změně silničního zákona přeci jen dojde. V některých bodech změn této normy se totiž poslanci shodují napříč politickým spektrem. Jde například o vypuštění článku o odejmutí řidičského průkazu v případě neoprávněného parkování na místech pro invalidy nebo zrušení bodového postihu za nesvícení během dne. Tato novela je již zpracována, čeká se na její předání k projednání Sněmovnou.

Dan Vořechovský
Diskuze (20)
27. 10. 2006 12:10
Re: Dotaz na autora
Sedis si na ocich, nebo co? 8-s Ja se S.A.K.R.A. nebavim o tom, ze jsem s autem vic nebezpecny, ale V CEM JE ROZDIL, KDYZ SE VYSEKAM A NIKOMU SE NIC NESTANE! Dovedes pochopit, ze v tom pripade UZ NIKOMU NEBEZPECNY NEJSEM? UZ SE STALO - a krome auta (a pripadne sebe) jsem nikoho neohrozil - tak proc jiny metr?
27. 10. 2006 08:21
Re: Dotaz na autora
Me nezajima, kolikrat jsem nebezpecnejsi v aute, nez na kole. Me zajima, proc kdyz rozbiju kolo, nic se nedeje a kdyz rozbiju auto (a zpusobim si mnohonasobne vyssi skodu), mel bych jeste prijit o body a dalsi prachy za pokutu. To je proste kravina.
27. 10. 2006 03:02
myslim, ze jste to spatne pochopili
Myslim, ze pokud cyklista zavini dopravni nehodu, ktere se zucastni vice vozidel, potom je spravne, ze dostane pokutu. Pokud vsak upadne na kole, potoze mu treba spadne retez, zlame si ruku a udela si osmicku na prednim kole, siroko daleko nikdo, nikoho neohrozi. Myslim, ze i zdravotni pojistka jde ze zdravotniho pojisteni. Pokud ale se nekdo vymlati v aute, uplne sam, proto, ze dostane defekt, potom se pojistka plati z povinneho ruceni, coz policie musi prosetrit. Na kolo se zadne povinne ruceni neplati, tudiz policii neni potreba ani volat. Ale potom, jde o dopravni nehodu, ktera patri policii k prosetreni, takze jsme v zacarovanem kruhu. Zalezi asi na policajtovi a jeho rozumu, jestli pokutu udeli, ci ne. Podle me, se pokuta v tomto pripade udelovat nema.
26. 10. 2006 13:31
Re: Dotaz na autora
Ehm, mimo jsi ty. Cyklista je ucastnik silnicniho provozu stejne, jako ridic. Ze (treba) jeste nema ridicak neznamena, ze nemuze zpusobit nehodu. Stejne jako chodec. A svete - nebo spis emylaku - div se, i chodec muze dostat flastr, kdyz jde na cervenou. Pravidla totiz plati pro vsechny stejne (nebo by aspon mela). Pokud tedy motorista po bouracce, pri ktere zpusobi skodu jen sobe muze dostat flastr, MUSI neco takove platit i na ostatni, jinak je to dvoji metr. Proc ja, kdyz otocim auto na strechu a nic jineho nerozbiju dostanu pokutu a cyklista, ktery udela to same, ji nedostane? V cem je rozdil? Upadnout se da snadno i z motorky - a presto jeji ridic dostane pokutu, i kdyz zrani jen sebe. Porad ti to pripada normalni? Nebo z kola se jako spadne snaz, nez z motorky? Jak se to meri?
26. 10. 2006 12:49
Dotaz na autora
Jak to, ze je podle vas absurdni, ze cyklista dostane flastr, kdyz zrani jen sam sebe? Jaky je rozdil od motoristy, kteremu se stane totez? Nebo jste taky jeden z tech, kteri maji radi preferovane skupiny a dvoji metr? Absurdni je totiz oboji, ale tak nejak se porad vsichni snazi tvarit, ze okradani ridicu je OK, ale okradani cyklistu ne. Coz chapu u populistickych dementu na nasi politicke scene, ale dost me to netesi na autoserveru.