Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česká pošta připravuje web s aktuálními cenami benzinu a nafty

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Asi každý motorista by uvítal průběžné aktualizovaný internetový portál s cenami pohonných hmot. Právě takový projekt chystá Česká pošta.

Při dnešních částkách, které je za benzin a naftu nutné u pump zaplatit, je přece dobré vědět, kde nejlevněji natankovat. Pohyb cen pohonných hmot dosud sledovalo několik společností a internetových serverů, například společnost CCS. Ta však vždy uváděla jen průměry, jak celostátní, tak i podle jednotlivých regionů a okresů. Konkrétní sumy za litr na jednotlivých čerpacích stanicích pak mnohdy do internetových databází doplňují i samotní řidiči.

Právě takový web chce nyní provozovat Česká pošta, ovšem komplexní a s denními aktualizacemi. .

Data se budou získávat tím snad nejjednodušším způsobem, který existuje. Práce tak přibude několika tisícovkám modrých uniforem, tedy poštovním doručovatelům, kteří je budou sbírat při svých obchůzkách. Poté se počítačově zpracují.

Podle Hospodářských novin se zveřejňování cen brání většina petrolejářských gigantů a velkých sítí čerpacích stanic působících na českém trhu, což je logické. Pouze hypermarkety a levní prodejci jdou proti tomuto proudu, těm by současná situace mohla ještě přilepšit. Rozdíly v kvalitě paliva i poskytovaných služeb tentokrát ponechme stranou. Například v Rakousku ovšem takový systém funguje bez problémů, prodejci jsou povinni hlásit jakoukoli úpravu cen a údaje pak zveřejňuje stát na speciálním webovém portálu. Zvítězí u nás mocná lobby, nebo zdravý rozum?

„Společný projekt České pošty a Ministerstva průmyslu a obchodu se připravuje delší čas, veřejnosti ho rádi představíme v okamžiku, kdy bude dokončen. V této chvíli je projekt stále v testování a vybírá se nejlepší varianta,“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová. Server by měl být spuštěn v druhé polovině dubna.

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
9. 4. 2013 23:27
Z pošty vysávají
různé pijavice peníze horem dolem, ti nahoře mají platy ve statisících měsíčně, tak proč nepřilepšit nějakému kamarádovi pár milionů na takový skvělý projekt? Že nemají benzínky s poštou nic společného a jde zase jen o průhledný tunel? A koho to zajímá?
Osobně bych se vsadil, že ten projekt bude dělat nějaká firma založená před týdnem, zcela bez zkušeností s tvorbou takové aplikace jako to bylo v případě systému pro evidenci vozidel. Jedna poměrně malá databáze a trocha programování ve Visual C+ a hned je pár set milionů doma (po odečtení nutných "sponzorských darů")... Holt podnikat se musí umět.
9. 4. 2013 10:55
Rakousko
Neznate nekdo cenovou mapu paliv v Rakousku?
9. 4. 2013 09:31
Vítám to...
Jsem rád, že mi ČP umožní přístup k informacím o cenách paliv. Po té co mě poštovní doručovatelka s platem uklízečky dokáže pojistit životně, zdravotně, vyřídit mi hypotéku, pojisti dům, auto a psa, prodat mi los a vytisknout kolik mi chybí bodů, pořídit výpis z OR, prodá mi telefon, dobije kredit, ověří datovou schránku, prodá hračky pro mé dítě a cédéčka pro mou ženu a to všechno kvůli tomu, že přijde o část platu při neplnění předem daného cíle a nebo půjde v pětapadesáti na UP, v době kdy nemá proti sobě konkurenci v armádě odborníků pracujícíh na ŽL a žijících z provizí. Na poště žije z úplatku akorát nějakej manažer-zaměstnanec co si hraje na firmu a otročí za něj doručovatelé-zaměstnanci. Návrh pro poštu - nákup frančízy na Mekáč, při dlouhém čekání u přepážky bych si objednával hambáč, hranolky a kolu.
Avatar - Barrichello
8. 4. 2013 21:05
Re: cena?
Pečet kvality maj i benzínky u hypermarketů, např. Globus >:D
Avatar - Barrichello
8. 4. 2013 21:04
Re: .
Tak ONO bývá obecně nejlevnější nebo skoro nejlevnější, ale na Moravě třeba ONO skoro není...