Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česku hrozí žaloba. Kvůli Dieselgate...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (31)
Evropská komise zahájila právní kroky vůči sedmi členským zemím Evropské unie, včetně České republiky a Německa, za to, že nepřijaly dostatečná opatření proti porušování pravidel pro emise automobilů.

Právními kroky Brusel reaguje na emisní skandál německé automobilky Volkswagen. České ministerstvo dopravy uvedlo, že se chystá novela, která v této věci sladí českou a unijní legislativu. Německo a Británie se naproti tomu vůči kroku Bruselu důrazně ohradily.

"Evropská komise se dnes rozhodla zakročit proti České republice, Německu, Řecku, Litvě, Lucembursku, Španělsku a Spojenému království za to, že nedodržují pravidla EU o schvalování typu vozidel," píše ve včerejší tiskové zprávě komise. Členské státy mají nyní dva měsíce na to, aby na předložené argumenty zareagovaly. Pokud jejich reakci komise shledá neuspokojivou, může na ně podat žalobu u soudu EU.

Podle českého ministerstva dopravy se výtka vůči Česku netýká přímo aféry Dieselgate, protože v tuzemsku vozidla skupiny Volkswagen nebyla schvalována. V současné české legislativě už existuje správní delikt spočívající v uvedení na trh vozidla nezpůsobilého ke schválení a chystaná novela specifikuje sankce za toto jednání, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Úřad věří, že se celou věc s Evropskou komisí podaří vyřešit domluvou a věc nevyústí v žádné sankce.

Komise uvedla, že Německo, Lucembursko, Španělsko a Británie neuplatnily na Volkswagen své sankční předpisy, přestože firma používala software, který umožňoval manipulovat s měřením emisí a který je v EU od roku 2007 protizákonný. V případě Česka, Litvy a Řecka komisi vadí, že tyto země systém sankcí, který by výrobce odrazoval od porušování emisních pravidel, do svého vnitrostátního práva ani nezavedly.

Komise se navíc domnívá, že Německo a Británie porušily unijní právo, protože jí odmítly předložit veškeré technické informace, které shromáždily při zkoumání potenciálních nesrovnalostí u emisí oxidů dusíků z automobilů skupiny Volkswagen i dalších výrobců na jejich území. Komise tak nemohla uplatnit svou kontrolní roli.

Německé ministerstvo dopravy obvinění Bruselu z nečinnosti odmítlo. Poukázalo na to, že Německo je jedinou zemí EU, která podnikla kroky, které do budoucna zabrání manipulacím s emisními testy. "Evropská komise dostala návrh na změnu příslušné regulace a na přijetí nových technologií, které zlepší kvalitu systému kontroly emisí," uvedl mluvčí v e-mailu zaslaném mimo jiné agentuře Reuters.

Británie uvedla, že na obvinění komise "co nejrozhodněji odpoví". "Jsme tímto mimořádným krokem překvapeni, protože od roku 2009 u nás platí zákony, které tento problém řeší, což jsme komisi už letos jasně sdělili," řekl mluvčí britského ministerstva dopravy.

"Dodržování práva je v první řadě povinností výrobců automobilů. Vnitrostátní orgány v celé EU však musejí zajistit, aby výrobci automobilů uvedené předpisy skutečně dodržovali," uvedla komisařka Elžbieta Bieńkowská, která je zodpovědná za vnitřní trh, průmysl a podnikání. Pro budoucnost podle ní předložila komise návrhy na zavedení většího evropského dohledu.

Evropské automobilky, které v celé EU zaměstnávají asi 12 milionů lidí, argumentují tím, že používání softwaru, který dočasně vypíná systém omezování emisí, není v EU na rozdíl od USA nezákonný, protože platí výjimka v zájmu ochrany motoru. Německo říká, že legislativa EU je v tomto případě vadná, protože je nejednoznačná a umožňuje výjimky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (31)
Avatar - CommonUser
12. 12. 2016 10:22
Re: Aha
[odkaz]

Dalsie krajiny necham na teba ... ako oponenturu.
Avatar - Hammunasakra
9. 12. 2016 23:19
Re: Aha
Tys vymyslel že by nám prospělo vyloučení z EU + si asi fakt myslíš že by nám to prospělo = to se skoro nedá trumfnout ;-)
Avatar - Stejsn
9. 12. 2016 21:44
To je jako v Dámě.
Když zapomeneš skákat, soupeř Ti sebere kameny.
9. 12. 2016 19:10
Re: Aha
Řekl někdo, kdo používá háčky a čárky jenom podle náhody. Takže nejspíš nedošel ani do té 3. třídy >:D
Avatar - Hammunasakra
9. 12. 2016 18:07
Re: Aha
Seš frajer = dneska dorazil! :-!

Aby nebylo pochyb: Karel se vsadil, prohrál = a poslal flašku J.W. Blue Label :yes: :yes:

Dostanem se k ni až v úterý ale v redakci už je :-)