Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Český elektrobus jezdí v zahraničí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
V bývalém hlavním městě Polska Krakově v rámci testovacích jízd pro tamní dopravní podnik slouží v těchto týdnech cestujícím elektrobus Perun ze Škody Electric.

Elektřinou poháněným autobusem se již svezly tisíce cestujících v českých a moravských městech. Moderní vozidlo se během května a června představilo například v provozu v Opavě, poté vozilo cestující na linkách v Olomouci a Zlíně, a zatím naposled jej mohli zkusit lidé v severočeském Liberci.

Pavel Kuch, manažer obchodu Škody Electric, v souvislosti s testováním elektrobusu v Polsku uvedl, že Krakov plánuje do budoucna zavést bezemisní provoz v rámci širšího historického centra a právě pro tyto účely je Perun ideální.

Wojciech Grzonka, ředitel dceřiné společnosti Škody Transportation v Polsku, dodal, že elektrobus jezdí na dvou linkách s průměrnou délkou 12 kilometrů a zůstane zde po dobu tří měsíců.

Prozatímní zkušenosti z několikatýdenního provozu jsou velmi pozitivní. Dopravní podnik si spolupráci se Škoda Electric pochvaluje a projevuje spokojenost s provozem nového elektrobusu.

Škoda Electric navázala na vývoj trolejbusů, autobusu na vodíkový pohon a sériového hybridu a vyrobila bateriový elektrobus Škoda Perun (Pure Electric RUNner). Do vývoje těchto produktů dává firma několik let kolem 200 milionů Kč ročně.

Výhodou nového elektrobusu s kapacitou 82 cestujících a maximální rychlostí 70 km/h jsou kromě ekologického provozu například i ekonomičtější provozní náklady, než u klasických autobusů se spalovacím motorem.

Dvanáctimetrové nízkopodlažní vozidlo s výkonem 160kW a dojezdem kolem 150 kilometrů, který lze ovšem prodlužovat nebo naopak zkracovat podle použitých baterií.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - JirkaV8
27. 7. 2014 15:21
Re: nemusí pršet, stačí když kape
Tak tím líp
Avatar - JirkaV8
27. 7. 2014 12:30
nemusí pršet, stačí když kape
Jo, na první pohled polský solaris (ještě k tomu licence neoplanu) s Českými střevy. Ale lepší mít Český aspoň kousek! Než vše zrušit, spálit zem a pak draze nakupovat šunty z Číny atd, jak je nynějším dementním trendem.
Avatar - Aladeen
27. 7. 2014 11:49
Je to skôr
Poľsko-Český :-!