Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čeští velvyslanci budou jezdit v BMW

Michal Fokt
Diskuze (23)
Přestože se již v České republice vyrábí luxusní automobily české značky, reprezentovat v zahraničí nás budou vozy německé.

Česká vláda vypsala výběrové řízení na dodávku 15 nových automobilů pro své velvyslance, a do finále se dostala Škoda, BMW a Mercedes-Benz. Zdálo se být jasné, že v rámci posílení image budou Českou republiku reprezentovat diplomaté v automobilech naší výroby, opak je však pravdou. Tendr vyhrála nejdražší nabídka od BMW, které nabízelo jeden vůz řady 5 za 1,31 milionu korun. Mercedes-Benz si jeden automobil třídy E cenil na 1,09 milionu korun a Škoda Auto chtěla za jeden Superb 880 tisíc korun. Za 15 aut tedy nakonec zaplatíme 19,7 milionu korun. A jaký je důvod výběru nabídky o 6,5 milionu korun dražší než té mladoboleslavské?

Škoda Auto nemá servisní zastoupení ve třech z patnácti hlavních měst států(Lotyšsko, Alžírsko a Pobřeží slonoviny), kam budou vozy putovat. Tím prý automobilka nesplnila podmínky soutěže. Vratislav Kulhánek, předseda představenstva Škodovky, k tomu řekl: "Proč nás vyřadili rovnou, nechápu. Servis bychom zařídili přes koncern VW nebo jsme mohli dodat vozy do těch dalších dvanácti zemí. Nikdo se s námi už nebavil".

Jak se zdá, sociálnědemokratické proklamace o podpoře a posílení image naší země byly opět jen mluvením do větru. Stejně, jako se nakonec vládě ČSSD nelíbilo jezdit v prodloužených Octaviích, o nichž se pochvalně zmiňoval sám premiér, tak ani tentokrát, kdy jde o mezinárodní prestiž, neměla česká automobilka šanci. A že nás to bude stát o 6,5 milionu korun víc? Tak nad takovými "drobnými" se asi nikdo z vlády nepozastavuje. Už se těšíme na nový volební program s body o podpoře ekonomiky a růstu prestiže země ve světě. Třeba ale naším kosmopolitním myšlením přivedeme nový vítr do zkostnatělých politických struktur evropských zemí, a britská královna Alžběta konečně prodá Bentleye a pořídí si třeba Mercedes-Benz, nebo Renault...

Michal Fokt
Diskuze (23)