Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chery Tiggo Coupé: Čínský koncept SUV má dobýt Evropu

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
Číňané stále více expandují na světových automobilových trzích. Jasným důkazem je koncept SUV Tiggo Coupé automobilky Chery, který se ukáže na letošním autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Jde o první model značky čistě pro Evropu.

Značka Chery patří v otázce vývozu svých vozidel do zahraničí k nejaktivnějším čínským výrobcům automobilů. Na autosalonu ve Frankfurtu chce předvést kompletní paletu svých modelů, nesoucích se v duchu hesla „Life in Motion“ neboli "život v pohybu". Má definovat budoucí podobu vozů této automobilky.

Že to Chery v Evropě myslí vážně, dokazuje právě svým konceptem kompaktního SUV. Tato auta se na starém kontinentě těší mimořádné oblibě kupujících. Jde zároveň o první model z nové generace vozů této značky, zaměřených právě na potřeby Evropanů. Tomu bude odpovídat nejen vzhled, který musí být atraktivní a pokud možno se přibližovat evropským zvyklostem, ale také technická úroveň, kterou nároční Evropané od kompaktního SUV očekávají. Takže co plánují Číňané nabídnout?

Elektřina i hybrid v hezkém balení

Nová řada modelů značky má být dle výrobce poháněna hned několika koncepcemi pohonu. Chybět nebude hybridní hnací ústrojí, stejně jako plug-in hybrid a samozřejmě auto na čistě elektrický pohon. V otázce výbavy má značka nabídnout nejmodernější konektivitu v kabině, stejně jako pokročilou úroveň pasivní bezpečnosti. V záplavě inovací se počítá rovněž s modulární architekturou.

K pohonu konceptu Tiggo Coupé zvolili jeho tvůrci elektromotor o výkonu 120 kW napájený z akumulátoru lithium-ion. Pohon umožňuje studii zrychlovat z 0 na 100 km/h za 7 sekund a dále pokračovat až k více než 200 km/h. Výrobce udává normovaný dojezd až 500 km.

Kromě studie kupé SUV Tiggo výrobce dále předvede sériové modely Tiggo 5x a Tiggo 7. Prvně jmenovaný vůz je zatím posledním sériovým modelem značky a zároveň prvním koncipovaným v již zmíněném designovém jazyku „Life in Motion“. Naopak Tiggo 7 je v otázce tvaru karoserie inspirován studií TX Concept, která si za svůj vzhled odnesla dokonce mezinárodní cenu za design.

Za pár let v Evropě

Vozy značky Chery se v Evropě zatím neprodávají. Číňané však poukazují na to, že se to do několika let změní. Značka se v první vlně zaměří na klíčové evropské trhy, přičemž v rámci expanze do Evropy počítá s podporou některých svých partnerů.

Od svého založení v roce 1997, tedy před dvaceti lety prodalo Chery přes 1,2 milionů automobilů na zámořských trzích. Současně jde o zatím jediného čínského výrobce aut, který překonal v exportu metu jeden milion aut. V roce 2016 společnost prodala přes 700.000 kusů automobilů, což znamená meziroční nárůst o 28 procent. Z toho 100.000 kusů připadá na export, což představuje téměř 30 procent exportu celého čínského automobilového průmyslu.

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
11. 9. 2017 14:07
Haha..
Tých čínskych pokusov už bolo, a každý bol ten správny a najlepší...
Len na to idú chlapci blbo. Toľko know-how doma, a oni nie sú schopní spraviť konkurencieschopné auto...
Avatar - 12Eagle
11. 9. 2017 13:51
BMW
Vidím na tom obrázku BMW iba ja?
Avatar - _Karel_
11. 9. 2017 11:42
Koncept
Opravdu ma evropu dobyt koncept? Nebo jen nekdo neumi cesky? Ja bych rekl, ze evropu ma dobyt SUV, a toto je jeho koncept. Teda nejsem profi novinar sveta motoru,tak se muzu plest.
11. 9. 2017 11:29
Ciel, ten znel jasne
Opajcnut tucson a dat tomu cervenu farbu. Checked!