Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Chevrolety s novými turbodiesely: první jízdní dojmy

Ondřej Láník
Diskuze (17)
Světová značka koncernu GM se zbavila slabé stránky, která ji znevýhodňovala na dieselově orientovaných trzích v Evropě.

Zbraní, kterou nám Chevrolet představil na pomezí Španělska a Portugalska, je nový vznětový čtyřválec. Jeho základ je v motoru italské firmy VM Motori, který posloužil také dalším korejským automobilkám - Hyundai a Kia - v jejich evropském dieselovém tažení.

Agregát přivedený do produkční podoby v Koreji, za asistence firmy Bosch, se také v Jižní Koreji vyrábí. Nová motorárna má plánovanou kapacitu 250 tisíc vznětových motorů ročně, z nichž většina bude určena pro evropské zákazníky.

Nové zkratky: TCDi a VCDi


Z jediného společného základu byly odvozeny dvě výkonové verze. Společným znakem obou motorů je šestnáctiventilová konstrukce hlavy válců, rozvod SOHC s jediným vačkovým hřídelem a dvojice vyvažovacích hřídelů hnaných ozubeným převodem a umístěných dole v klikové skříni.

Slabší motor TDCi je určen pro modelovou řadu Lacetti. V jeho případě je přeplňování řízeno obtokovým ventilem, turbodmychadlo má levnější konstrukci s pevným nastavením lopatek rozváděcího kola. Základními technickými parametry jsou nejvyšší výkon 89 kW při 3800 ot./min a točivý moment 280 Nm při 2000 ot./min.

Silnější VCDi se již dodává do sedanů Epica a SUV Captiva. Přeplňování je v jeho případě řízeno turbodmychadlem s proměnnou geometrií lopatek a tento účinnější princip také dává ze dvou litrů zdvihového objemu lepší parametry: 110 kW při 4000 ot./min a 320 Nm při 2000 ot./min.

Vyrovnané výkony

Prvním poznatkem je skutečnost, že jízdní projev nových vznětových motorů z Koreje odpovídá současnému standardu motorů se vstřikováním common-rail, jaký známe z konstrukčních kanceláří italských a francouzských výrobců.

Volba slabších verzí pro hatchbacky, sedany a kombi Lacetti a silnějších pro Epiku a Captivu vypadá při pohledu na výrobcem slibované jízdní výkony logicky. Všechny osobní modely akcelerují z 0 na 100 km/h pod 10 sekund, sedmimístnému SUV to trvá 11,5 s.

Slabší TCDi v Lacetti se nám zdál nejlépe sladěn s modelem, původně konstruovaným jen pro benzinové jednotky. Motor sice odmítá reagovat pod 2000 ot./min na prudké změny polohy plynu, ale mezi 2000 a 4000 ot./min dokáže jezdit svižně, relativně tiše a úsporně. Vzhledem k tomu, že jde o motor, který dává Lacetti skoro nejlepší jízdní dynamiku a současně je nejhospodárnější, je cena 392.900,-Kč nastavena velmi zajímavě.

Díky novým dieselům by se mohl zvednout zájem o kombi Lacetti SW, které není za 439.900,-Kč vůbec špatnou volbou. Benzinovou verzi s motorem 1,8 16V s podobnými jízdními výkony bude obtížné ekonomicky zdůvodnit. Cenový rozdíl proti dieselu není ani 30 tisíc korun a pokud připočteme i v našem testu zjištěnou vysokou spotřebu největšího zážehového čtyřválce v této modelové řadě, není třeba dále nad smysluplností korejského turbodieselu v této výkonové třídě uvažovat.

Ve Španělsku jsme krátce vyzkoušeli pětidveřové Lacetti, které s dieselem působí podvozkově dospělejším dojmem. Řízení ani řazení nepatří sice ke špičce segmentu, ale automobil i ve vysokých rychlostech prokazuje jisté chování.

Silnější VCDi v Epice a Captivě bylo o stupeň hůře odhlučněno, vibrace pronikaly asi nejvíce do podlahy Epiky, která je momentálně nejrychlejším turbodieselem v nabídce Chevroletu. Přísný soud platí zejména ve vztahu k přímým konkurentům z Koreje, Francie nebo Itálie. Ve srovnání s projevem čtyřválců TDI je novinka jednoznačně lepší volbou z hlediska kultivovanosti projevu a jízdního pohodlí. Významným argumentem zůstává i nadále cena. Se započtením dlouhodobě platné slevy 30.000,-Kč pořídíte vznětovou Epiku za 575.900,-Kč, což je sice pořád o 30 tisíc korun více než kolik Chevrolet žádá za dvoulitrový řadový šestiválec, ale dynamika dieselu více odpovídá většímu motoru 2,5 24V, který se prodává o 70 tisíc dráž.

I když je pohotovostní hmotnost Epiky o 200 kg vyšší než u Lacetti, zůstává kombinovaná spotřeba udávaná výrobcem na rozumných 6,1 l nafty na 100 km. V praxi počítejte spíše s hodnotou o litr vyšší.

Jen pět stupňů

Oba motory jsou kombinovány s pětistupňovými ručně řazenými převodovkami. Zejména motory v Epice a Captivě by si zasloužily šest převodových stupňů pro živější reakce v nízkých a středních rychlostech a snížení otáček na dálnici při zařazeném nejvyšším rychlostním stupni. Zájemce o komfort samočinného řazení potěšíme možností volby pětistupňové automatické převodovky s planetovými soukolími a hydrodynamickým měničem. Zkoušeli jsme ji krátce v Captivě, kde řadí relativně rychle a takřka neznatelně. Využít lze i režim ruční volby převodu. Méně potěšující je v případě modelu Epica výše příplatku (60.000,-Kč, 50.000,-Kč pro Captivu). Čtyřstupňový automat příjde v Lacetti na přijatelných 36.000,-Kč.

Ondřej Láník
Diskuze (17)
23. 5. 2007 15:53
Re: predrazene
Bracho, za cca 760tis Sk dostanes Octaviu 2.0TDI alebo Epicu 2.OVCDI :yes: A to je sakra rozdiel minimalne v triede, velkosti, komforte cestovania...Tak tu nekecaj o kvalitnych renomovanych znackach :-!
Avatar - Ricardo
22. 5. 2007 18:47
Re: Diesely
Nejsem TDImil, teda ne že by mě diesely vadily, tohle období jsem překonal. Hlavně konstatuju realitu. Spousta lidí si pořídí nafťáka stejně jeho klady nevyužije, je to prostě hit. U nás ani tak ne, ale v Německu, Itálii apod. se diesely kupují na popjíždění do města. Statusový symbol, dokonce bych řekl trochu luxus, určitě rozmařilost. Na to musí Chverolet reagovat a taky reaguje :yes:
Avatar - Ricardo
22. 5. 2007 18:44
Re: Diesely
Omlouvám se, nějak se to dvakrát samo... nechtěl jsem si přivlastnit diskusi :-)
Avatar - Ricardo
22. 5. 2007 09:52
Diesely
Tohle je jediný způsob jak se může Chevrolet prosadit mimo země bývalého SSSR a Balkánu.
Avatar - Ricardo
22. 5. 2007 09:51
Diesely
Tohle je jediný způsob jak se může Chevrolet prosadit mimo země bývalého SSSR