Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet představí nástupce sedanu Epica v Šanghaji

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Na Shanghai Auto Show se představí nový Chevrolet Malibu, který nejen na evropském trhu nastoupí na místo sedanu Epica.

Chevrolet uvolnil první fotografii a video odhalující podobu nového čtyřdveřového sedanu Malibu, jehož světová premiéra se odehraje 19.dubna na autosalonu v Šanghaji. Ještě předtím se 18. dubna v 2:30 SEČ uskuteční odhalení novinky na stránkách Chevrolet Facebook a při přímém přenosu budou moderátoři odpovídat divákům na jejich dotazy.

Krátce po světové výstavní premiéře v Šanghaji se Malibu představí i na New York International Auto Show, které bude pro veřejnost přístupné od 23. dubna do 1. května.

Nový Chevrolet Malibu bude narozdíl od současné generace, která je k dispozici s čtyřválcovými i šestiválcovými motory, nabízen pouze se čtyřválcovými motory. Ty budou kombinovaný s šestistupňovými převodovkami. Podle neoficiálních informací se očekávají při uvedení na trh dva zážehové motory – atmosférický 2,4 l a přeplňovaný 2,0 l.

Design v pořadí již osmé generace vychází ze současného provedení, které je na trhu od roku 2008 a některé detaily jsou inspirovány sportovními modely Chevrolet. To ostatně dokazuje i první fotografie, na níž je zadní svítilna, jejíž tvar je inspirován světly nového Camara.

Nové Malibu je prvním modelem Chevrolet střední třídy, který se bude prodávat celosvětově. Přijde na trh v téměř 100 zemích na šesti kontinentech a bude se vyrábět na mnoha místech, včetně Číny a dvou závodů v USA.

Na Evropském trhu Malibu nastoupí na místo modelu Epica. Tento sedan se veřejnosti představil ve světové premiéře v roce 2006 na ženevském autosalonu, kde překvapil především svými střídmými poevropštěnými liniemi a také technikou, kterou ukrýval pod kapotou.

Při uvedení na trh byla Epica nabízena pouze se zážehovými řadovými šestiválci o objemu 2,0 a 2,5 l, uloženými vpředu napříč a pohánějícími kola přední nápravy. Verze vybavené vznětovým motorem se do prodeje dostaly až v roce 2007. V současnosti již tento model v nabídce evropských prodejců Chevroletu nefiguruje.

Chevrolet si od uvedení nové generace Malibu slibuje výrazně větší prodejní úspěchy než předvedla Epica. Současná sedmá generace Malibu byla totiž nejprodávanějším zástupcem Chevroletu v USA v roce 2010, kdy se prodalo téměř 200.000 vozů.

Malibu navíc patří mezi nejoceňovanější Chevrolety v Spojených státech se ziskem více než 40 ocenění od roku 2008. Malibu bylo jediným vozem střední třídy, který získal ocenění Consumers Digest Automotive Best Buy. Malibu bylo také vyhlášeno Top Safety Pick (Nejlepší bezpečnostní volba) Insurance Institute for Highway Safety během posledních dvou let.

Od roku 2008, kdy bylo Malibu vyhlášeno North American Car of the Year, se prodalo více než 600.000 exemplářů. 2013 Malibu představuje osmou generaci s tímto jménem, které bylo poprvé představeno v roce 1964.

JAKE.AUTO.CZ: Chevrolet Malibu (přehled všech článků)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Barrichello
1. 4. 2011 10:49
Další globální Chevy
aspon si evropa zas užije trošku ameriky :-)
Avatar - DaewooMaster
1. 4. 2011 09:10
Tosca/Epica
Jo Epica (v originále Daewoo Tosca), to byl ten první přelom v transformaci z původního Daewa na novodobý Chevrolet. Nikoliv Cruze, který byl jen logickou evolucí, ale Epica byla ta první svého druhu (kde design nedělali v Itálii, ale udělali si ho sami a celkem ji i dnes sluší). Epicu zabila hlavně cena, protože to prodávali o dost dráž než přímá konkurence Sonatu a Magentis....
31. 3. 2011 21:26
Bomba
Aaaajjj, prodavam Cruze a jdu si pro toto :-) Na videu (ktere sem tu ale nenasel) vypada vice nez slibne
Avatar - Atlis
31. 3. 2011 20:17
insignia
...v novom baleni?