Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chorvatský delegát radí: Chorvatsko už není jen moře

Svět motorů
Diskuze (0)
Na co si dát pozor při návštěvě Jaderského pobřeží a jak si ho nejlépe vychutnat? Na to jsme se ptali dlouholetého turistického delegáta Daria Despotušiče.

Na co by si Češi měli dát v Chorvatsku pozor?

Nevím o tom, že by turisté z Česka měli často nějaký stále se opakující problém. Obvykle platí, že na čem se v Chorvatsku domluvíte, to platí. Případy okradení, přepadení, nebo dokonce ublížení na zdraví jsou zcela výjimečné. Pozor je třeba dávat hlavně na drobné krádeže u moře. Neberte si s sebou na pláž zbytečně moc peněz ani cenností. Chorvatsko je velmi bezpečná země, ale stejně se zde čas od času pohybují organizované skupiny zaměřující se na odložené věci na pláži. Doklady či větší finanční obnosy bych proto rozhodně nechal v hotelovém sejfu. Vždyť přes den stačí pár drobných na zmrzlinu.

Jak ale postupovat, pokud by k nějaké nepříjemnosti přesto došlo? Konkrétně máme na mysli úraz. Stačí v případě ošetření u lékaře běžná evropská kartička pojištěnce?

Když dojde ke zdravotnímu problému a máte zdravotní kartičku pojišťovny, stačí zajít k doktorovi a ukázat ji. Dostanete plnohodnotné ošetření, jen je nutné zaplatit drobnou spoluúčast. Ta činí čtvrtinu celkové ceny, která se bude v případě úrazu pohybovat kolem dvaceti až třiceti eur – tedy zhruba do osmi set korun. Pacient v přepočtu uhradí zhruba dvě stovky. Většinou lze platit i platební kartou.

Teď už ale k samotné dovolené. Která místa v Chorvatsku jsou podle vás nejkrásnější?

Osobně se mi líbí Makarská riviéra včetně měst severně od ní. To znamená Brela, Baška Voda, Tučepi a Podgora. Krásné jsou samozřejmě i ostrovy. Jejich nevýhodu však představuje obtížnější dostupnost – je třeba využít trajektu. Vyznavačům divočiny, klidu a čisté přírody bych doporučil poloostrov Pelješac. Rozhodně stojí za to i Dalmatská riviéra od Zadaru po Split.

Kam byste doporučil jet, pokud je rozpočet rodiny omezený?

Určitě do kempu, kde lze sehnat místo na auto a stan od deseti eur na den – tedy asi 275 korun. Lze tam vařit, nechybí elektřina a půjčit si můžete i stan. Většinou je v kempu restaurace. Jídlo bývá levné – klidně s cenou od tří eur, podobně jako v Česku. Jen nepatrně dráž vyjde soukromé ubytování. Za tyto peníze to ale rozhodně nebude žádný zázrak. Běžně stojí pěkný pokoj kolem sedmdesáti eur za noc. Jenže za tuto cenu lze pořídit i ubytování ve slušném hotelu.

Liší se cena podle lokality?

Samozřejmě na ní záleží. Třeba Makarská je dražší, v Omiši naopak ušetříte. Záleží na tom, jak je město známé, jakou má promenádu, kolik do něj přijíždí turistů a podobně. Důležité je i období. V hlavní sezoně od začátku července zhruba do dvacátého srpna jsou ceny logicky nejvyšší.

Změnilo se v poslední době něco v turistice na území Chorvatska?

Lidé si stále více uvědomují, že Chorvatsko není jen moře. I já bych doporučil vypravit se do vnitrozemí. Milovníky historie bych poslal do měst Sinj, nemohu opomenout ani Klis a Kližský zámek, který se zapsal do historie. Vnitrozemí nabízí i spoustu krásných míst na procházky v přírodě. Za všechny jmenujme vodopády Krka či Plitvická jezera. Je ale i spousta dalších, méně známých lokalit. Rychle roste i počet turistických atrakcí mimo pobřeží. Mám na mysli například návštěvu jedné z tradičních vesnic. Zde návštěvníkovi ukážou stará řemesla nebo dají ochutnat místní pokrmy. Zařídit lze i jízdu na koních, sjíždění z hor na kladkách v lanovém centru, vzrůstá také popularita raftingu nebo horolezectví. Zkrátka možností zábavy

mimo Riviéru velmi rychle přibývá.

Co doporučujete při návštěvě ochutnat?

Tradiční delikatesy jako dalmatský pršut nebo sýr z ostrova Pag. Je sice drahý, ale stojí za to. Většina lidí radí ochutnat čevabčiči a brambory, podle mě to ale Čecha nepřekvapí. Doporučil bych jídla pečená pod uhlím ve speciální nádobě peka, ryby nebo mořské plody. Stojí sice víc, ale stačí je během dovolené alespoň ochutnat. Poraďte se s majitelem ubytování. Většinou ví, kam chodí místní, nebo jídlo i připraví. Takto se dá hodně ušetřit. Myslím ale, že to Češi vědí.

Jak si dokážete nejlépe užít Chorvatsko?

Nejkrásnějším momentem pro mě je, když sedím u moře při západu slunce. Úžasné je také přespat na pláži a probudit se obklopený přírodou, dívat se do dáli a zaposlouchat se do zvuku vln. To se vám v Česku nepoštěstí.

Svět motorů
Diskuze (0)