Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chovanec s Válkovou zřídí pracovní skupinu k zdrogovaným řidičům

redakce AUTO.CZ

Problematikou řidičů, kteří usedají za volant pod vlivem drog nebo navzdory zákazu řízení, se bude zabývat pracovní skupina resortů vnitra a spravedlnosti. Ministr vnitra Milan Chovanec chce, aby soudy těmto řidičům zabavovaly auta.

Chovanec se dohodl s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, že se odborníci z obou resortů budou nad tématem pravidelně scházet od poloviny září. Vzniká také analýza, která upřesní, kolik bylo návrhů na zabavení auta a kolika soud vyhověl.

"Pokud vyhodnotíme, že je stávající legislativa dostačující, tak není nutné dělat její změnu. Hlavním cílem je dostat tyto lidi z aut," podotkl ministr. Poukázal na to, že v Ústeckém kraji soudy na návrh policie auta skutečně zabavují a vozy končí v policejních skladech.

Válková chce ohledně závažné dopravní kriminality více uplatňovat možnosti, které už nyní nabízí trestní zákoník a trestní řád. "Nemůžeme nařizovat soudům, jak mají konkrétně trestat v případech jednotlivých pachatelů. Ale v rámci školení a v rámci pravidelných porad, kam budeme zvát i zástupce nejvyšších soudů, kteří mají možnost usměrnit rozhodovací činnost soudců nižších stupňů, v rámci činnosti nejvyššího státního zástupce, který svými pokyny může usměrňovat činnost státního zastupitelství, zaměříme kužel světla právě na tyto případy,“ uvedla.

Dodala, že k častějšímu ukládání trestu propadnutí motorového vozidla by mohl konkrétně přispět například pokyn nejvyššího státního zástupce ostatním žalobcům, aby v odůvodněných případech důsledně navrhovali uložení tohoto druhu trestu.

redakce AUTO.CZ